Gå direkt till textinnehållet

”Vi går alla och väntar på en rekonstruktion”

Ingen ansökan om rekonstruktion för bolaget där Metros journalister är anställda har ännu lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Som Journalisten rapporterat lämnade skuldtyngda mediebolaget Metro i fredags in en begäran om rekonstruktion av Metro Media House, som har sammanlagda skulder på 59 miljoner kronor. Men journalisterna på Metro är anställda i dotterbolaget Tidnings AB Metro. Så länge det bolaget inte är under rekonstruktion får de anställda ingen lön, eftersom den statliga lönegarantin inte kan träda in.

Journalisten har utan framgång sökt Metros vd Christen Ager-Hanssen och Metros juridiska ombud i rekonstruktionen, Marcus Wenner. Till Expressen och Medievärlden säger Wenner att bolaget nu undersöker möjligheterna att lyckas med en rekonstruktion också av dotterbolaget Tidnings AB Metro. Prioriterat är att försöka få igång distributionen av tidningen igen.

”Det ska vara tillräckligt sannolikt att vi lyckas med rekonstruktionen. Det vi gör är att vi hör av oss till de största fordringsägarna för att se om det är möjligt att komma fram till någon typ av uppgörelse. Om det inte ligger på kartan hos fordringsägarna att skriva ned skulderna så mycket som det behövs – då finns det ingen anledning att börja med rekonstruktionen”, säger Marcus Wenner till Medievärlden.

Journalistförbundets jurist Katarina Dahlskog står i daglig kontakt med journalisterna på Metro, berättar förbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Hur ser du som ordförande på att någon ansökan om rekonstruktion ännu inte lämnats in?
– Jag kan inte säga så mycket om det: vi går alla och väntar på det och hoppas att det ska lämnas in. Det är välkommet att det lämnades in en ansökan om rekonstruktion för ett annat bolag i fredags, för det visar att ägarna arbetar med frågan och tar den på allvar, säger Ulrika Hyllert.

Samtidigt har ni medlemmar som i över en vecka nu arbetat utan lön. Hur länge kan Journalistförbundet låta medlemmar gå utan lön, innan ni begär Metro i konkurs?
– Det finns olika tidsgränser kring när vi måste göra olika saker, dem har vår förbundsjurist stenkoll på. Men vi har ingen anledning att driva igenom något förhastat; vi vill att Metro ska överleva. Just nu gör vi det vi kan, vilket är att säkra medlemmarnas fordringar för alla eventuella scenarier och tar reda på så mycket vi kan för att garantera att de ska ta del av statlig lönegaranti.

Och när det gäller frilansarna, som inte har någon lönegaranti att falla tillbaka på?
– Vi har försökt få kontakt med så många frilansar som möjligt. Dem behöver vi företräda på annat sätt.

Du har besökt Metros redaktion flera gånger de senaste veckorna, vad kan du säga om stämningen där?
– Medlemmarna vill göra ett bra jobb, kunna göra bra journalistik. Men det är en väldigt ovanlig situation att vara i, och det finns mycket frågor kring saker man inte visste man behövde ha koll på, som lönegarantin.

Fler avsnitt
Fler videos