Gå direkt till textinnehållet

”Vd:n skapade en påhittad kommunikatör”

Vd:n för det vårdbolag SVT Nyheter Skåne granskade vägrade intervjuer – men ville fortfarande uttala sig och slå ned på bevakningen. ”Så han hittade på en person”, säger reportern Per Lärka.

Fyra personer står åtalade för grovt mutbrott samt trolöshet mot huvudman i samband med oegentligheter vid Region Skånes upphandling av it-verktyget Vårdexpressen. SVT Nyheter Skånes reporterteam Linda Fridh och Per Lärka har granskat fallet i ett och ett halvt år.

I ett Uppdrag granskning-program förra våren avslöjade de att Region Skåne köpt in ett vårdverktyg som skulle revolutionera vården på vårdcentralerna; patienter skulle fylla i ett digitalt formulär och ett AI-verktyg kallat Vårdexpressen skulle utifrån svaren föreslå diagnoser och provtagning.

Bolaget bakom verktyget var helt nybildat. De fick tidigt en intervju med vd:n, som de skulle visa hade tät kontakt med flera tjänstmän i Region Skåne. Men sedan gjorde vd:n sig oanträffbar. De hänvisades till en kommunikatör vid namn Anna Svensson. När Lärka och Fridh sökte henne på bolagets kontor fick de höra av en annan person att någon Anna Svensson inte fanns där.

– Vi blev perplexa. Det var första gången i den här historien vi träffade på en person som kanske inte fanns, säger Linda Fridh.

Under sommaren 2020 dök en Sara Johansson plötsligt upp. Också ett vanligt svenskt namn.

– Hon verkade existera, hade en profil på Linkedin med över 500 kontakter, och vaga tidigare arbetserfarenheter, säger Per Lärka.

De var ändå misstänksamma. Flera it-experter de kontaktade var nästan säkra på att det inte rörde sig om en verklig person: fotot hade flera detaljer som är typiska för AI-genererade bilder, som hur håret såg ut, att hon bara har ett örhänge, och den vita bakgrunden.

När åtalet kom för tio dagar sedan kunde Linda Fridh och Per Lärka få misstankarna bekräftade. Polisens genomgång av vd:ns dator och telefon visade att alla inlägg som gjorts på ”Sara Johanssons” Linkedinprofil hade gjorts med hans telefon.

– V:dn ville inte ha kontakt med oss, men han ville säga saker och berätta hur fel vi hade. Därför skapade han den här personen, säger Per Lärka.

Vad tänker ni om det här?
– Det känns som att den här till synes lite banala historien visar hur det här företaget har fungerat. Det är ju helt osannolikt att ett företag som vinner en upphandling med två av Sveriges största regioner agerar så här, säger Per Lärka.

Linda Fridh konstaterar att vd:n vunnit och behållit mångas förtroende. länge.

– Det har inte verkat finnas någon större självkritik hos Region Skåne, därför känns det viktigt att få berätta hur vd:n hittat på en person.

De konstaterar att berättelsen om den påhittade kommunikatören fått enorm spridning.

– Vi har granskat det här i ett och ett halvt år, och så får den här lilla grejen så stor snurr. Men det leder ju också till att fler tal del av huvudstoryn.

Fler avsnitt
Fler videos