Gå direkt till textinnehållet

Vann pris i USA för klimatdokumentär i vr-teknik

Fotografen Martin Edström och hans team vann igår pris i amerikanska fototävlingen Best of Photojournalism med en klimatdokumentär från Mount Everest, i vr-format.

Svenska produktionsbolaget Ivar Studios tog hem kategorin Online Visual Presentation – Innovation, när National Press Photographers Associaton igår utsåg vinnarna i USAs motsvarighet till Årets bild.

Bakom Ivar Studios står producenten Fredrik Edström och hans bror, fotografen Martin Edström. De vann med en vr-dokumentär gjord på uppdrag av National Geographic, som Martin Edström samarbetar med sedan flera år. Filmen är gjord med en 360-kamera, men innehåller också 3D-inslag.

– För att kunna illustrera delar av berättelsen har vid jobbat med satellitbilder och laserskanning. Det går att titta på filmen på Youtube, men den stora upplevelsen kommer om man tittar i ett vr-headset, säger Martin Edström.

Annons Annons

Han är glad över vinsten, men framför allt över att filmen alls kunde göras. Dokumentären skildrar en stor vetenskaplig expedition till Mount Everest i Himalaya, finansierad av National Geographic och lyxmärket Rolex.

– Expeditionen och filmen är den första i en serie som handlar om klimatförändringarna i extrema miljöer. Vi skulle ha varit i Amazonas i höstas för del två, men corona satte stopp för det.

Martin Edström ledde ett vr-team på fem personer. Foto: Martin Edström/Ivar Studios.

Expeditionen ägde rum under mars och april 2019 och kantades av otur. Bland annat blev merparten av teamet på 50 personer sjuka i influensa och fick hämtas med helikopter i omgångar, berättar Martin Edström. Forskarna från ett nepalesiskt universitet nådde inte fram på alla plan de hoppats.

– Det var en galen expedition, men jag är glad över att forskarna lyckades få fram vissa viktiga saker – som att de hittade mikroplast nästan ända upp till toppen, säger Martin Edström.

Upptäckten var väntad, menar han, som tidigare dokumenterat just sop- och plastproblematiken i Himalayaregionen.

Att jobba åt National Geographic innebär ett liv på resande fot.

– Jag har varit ute på några expeditioner per år, en majoritet av min tid är på resande fot. Det är både det roliga och det hemska med de här jobben, det är sällan du drar iväg på en grej i två dagar. Men det är också kul att det blir så genomarbetat.

Nu stannar Martin Edström i Sverige en tid. Både på grund av pandemin och på grund av hans nyfödda bebis.

Vr-tekniken kommer han att fortsätta med.

– Jag vann pris i Årets bild 2014 med liknande teknik, det var startskottet för mig. Jag insåg att det här är värt att utveckla.

Vilka är fördelarna med vr?
– Det är ett nytt sätt att berätta som är mycket svårare att distribuera och få spridning med, men lyckas man göra det bra får man ofta ett fantastiskt mottagande. Folk blir tagna, gråter, tar av sig utrustningen. Och tekniken kommer utvecklas, en dag har man väl vr i glasögonen och ute i klassrummen. Då vill vi ligga långt framme.

Fler avsnitt
Fler videos