Carina Bergfeldt.

”Utmaning att få in andra nyheter än Trump”

19 januari, 2018

Samtal med SVTs USA-korre Carina Bergfeldt prisas på nytt för sin journalistik. Journalisten passade på att fråga om livet i Washington DC. ”Vansinnigt och väldigt roligt”, säger hon.

Carina Bergfeldt har fått flera priser under sin journalistkarriär, bland annat har hon utsetts till Årets stilist av Journalisten. Det senaste priset heter ”Outstanding Achievement Award” och delas ut av American Swedish Historical Museum. Tidigare pristagare är Pia Sundhage, Jan Eliasson och Peter Forsberg.

Grattis till priset! Hur reagerade du?
– Tack! Jag blev extremt glad och samtidigt lite övertygad om att det blivit något missförstånd. Foppa är ju Foppa, alla pris som han tagit emot, att få komma efter det, det är stort. 

Känner du själv att du dragit ära och uppmärksamhet till svenskamerika, som det heter i motiveringen?
– Haha. Nej. Jag har en prestationsångest som heter duga inför det här talet jag ska hålla när jag tar emot priset. När någon säger att du ”drar ära över Sverige”, vad säger du då på scenen? Inget kommer ju vara elegant nog.

Hur är livet som USA-korre 2018?
– Intensivt. Många trodde att det skulle lugna ned sig år två men det gör det inte. En explosiv bok av Wolff, en explosiv president som säger att han har större knapp än Nordkoreas ledare, som i sin tur verkligen försöker få fram något explosivt av helt annan karaktär. Det här året kommer att vara som det tidigare: vansinnigt och väldigt roligt.

Vad blir mest utmanande att bevaka i år?
– Det mest utmanade är att få in andra nyheter. Trump fyller rummet, han kliver in och tar över. Sedan blir mellanårsvalet kul att bevaka, att se hur landet ligger två år efter Trump. Ekonomin går som tåget, arbetslösheten är lägre än på 17 år, och samtidigt är USA mer splittrat än det varit sedan inbördeskriget tog slut 1865. De som älskar Trump, de dyrkar marken han står på, de som hatar honom gör det lika innerligt.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies