Gå direkt till textinnehållet

Uteblivet presstöd sänkte Smålands Folkblad

Lokaltidningen Smålands Folkblad som ges ut av ETC Förlag läggs ner. Anledningen är att upplagan sjunkit under gränsen för presstöd. 1,5 journalisttjänster berörs.

Smålands Folkblad är en veckotidning som ges ut i Jönköping av ETC Förlag tillsammans med Tidningsföreningen Smålands Folkblad sedan 2011.

 På senare tid har tidningen haft problem med sjunkande upplaga och har inte kommit upp till gränsen på 1 500 prenumererade exemplar i snitt för att få presstöd.

– Presstödet var en viktig komponent av finansieringen och då den föll bort hade vi inget annat val än att lägga ner tidningen. Det är ett misslyckade och innebär uppsägningar, säger Andreas Gustavsson, ETCs chefredaktör och VD.

Annons Annons

Smålands Folkblad har 1,5 journalisttjänster.

Det fattades 40 prenumeranter för att nå upp till gränsen för presstöd.

– Situationen för tidningen var svår förra året och vi har med olika kampanjer och massutskicka till samtliga hushåll i kommunen försökt att få upp upplagan. Men det har inte hjälp, säger Andreas Gustavsson.

ETC förlag ger även ut tidningar i Stockholm, Göteborg, Malmö. Örebro och i Bergslagen, samt två rikstäckande tidningarna: ETC Helg och Dagens ETC. Dessa tidningar kommer att ges ut under 2015.

Smålands Folkblad grundades av Socialdemokraterna år 1901 och gick i konkurs 1991.

Fler avsnitt
Fler videos