Gå direkt till textinnehållet

Uppdrag granskning och Lilla vi fällda av Granskningsnämnden

SVTs Uppdrag granskning och TV4s Lilla vi (tar stor plats) har fällts av Granskningsnämnden för partiskhet respektive intrång i privatlivet.

SVTs Uppdrag granskning och TV4s Lilla vi (tar stor plats) har fällts av Granskningsnämnden för partiskhet respektive intrång i privatlivet.

Inslaget i Uppdrag granskning handlade om ett datasystem som sju landsting har köpt in. Datasystemet kritiserades i programmet, det beskrevs som osäkert och som en orsak till stress hos personalen som arbetade med det.

Dataföretaget som levererade systemet anmälde programinmslaget till Granskningsnämnden eftersom man från företagets sida ansåg att man inte fått bemöta kritiken.

Annons Annons

Enligt nämnden innehöll inslaget allvarlig kritik som borde ha fått bemötas av företaget. Inslaget stred därför mot kravet på opartiskhet.

TV4s Lilla vi (tar stor plats) fälldes för en sketch där en kvinna intervjuades och filmades vid sitt hem. Programledaren ringde oanmäld på hemma hos kvinnan och beskrev ett kommande inslag som innehäll animerade vaginor.

Kvinnan kontaktade TV4 och sa att hon inte ville vara med i något program, men intervjun sändes ändå. Kvinnan anmälde sedan programmet till Granskningsnämnden.

Nämnden ansåg i ett enhälligt beslut att inslaget innebar ett intrång i anmälarens privatliv.

ch@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos