Gå direkt till textinnehållet

UG i internationellt FN-gräv

Uppdrag granskning avslöjar nya detaljer om mordet på den svenska FN-utsända Zaida Catalán. Grävet är ett internationellt samarbete. ”Premissen för samarbetet har varit att alla delar all sin research för att vi ska komma så nära sanningen som möjligt”, berättar producenten Axel Gordh Humlesjö.

På onsdag sänder Uppdrag granskning ett program om hur FNs högsta ledning ska ha undanhållit avgörande information om morden på de två FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp. Programmet har gjorts av producenten Axel Gordh Humlesjö och programledaren/reportern Ali Fegan.

Granskningen är ett internationellt samarbete mellan SVT, Le Monde, Foreign Policy Magazine, Radio France International och Süddeutsche Zeitung och sänds samtidigt i Tyskland, USA, England och Frankrike på tisdag.

Hur blev ni en del av det internationella samarbetet?
Ända sedan mordet ägde rum har Uppdrag granskning jobbat med att försöka förstå vad som hände och söka källor i Kongo och inom FN. Men det var först i våras som det lossnade när vi fick tillgång till en läcka inifrån FNs högkvarter i New York. Tusentals dokument med hemligstämplat material där en helt annan bild än den offentliga kommer fram. Det häftiga med detta projekt har varit att många journalister samarbetat istället för att konkurrera så initiativet kom från flera håll, berättar Axel Godrh Humlesjö för Journalisten.

Annons Annons

Hur har ni jobbat?
– Vi har varit en liten grupp journalister från olika länder som setts i Paris vid några tillfällen. Övriga diskussioner har skett över Signal. Premissen för samarbetet är ”radical sharing”. Alla delar all sin research för att vi ska komma så nära sanningen som möjligt. Och genom gruppens olika kompetenser med språk, källor inom FN, erfarenhet från Kongo och kontakter med familjerna så har vi fått fram en historia som inte bara handlar om Michael och Zaida utan om hur mordet blev en del av ett globalt diplomatiska spel som stod i vägen för sanningen. Allt kommer presenteras i form av en TV-dokumentär, podd, radioinslag och flera längre artiklar i tidning och på webben på fyra olika språk. 

Hur länge har ni hållit på?
– Detta specifika projekt med läckan startade i april 2018 men en av gruppens journalister, Sonia Rolley, har jobbat med fallet ända sedan dagen då Michael och Zaida försvann. Utan henne hade vi aldrig varit där vi är idag. 

Kan du avslöja något om vad ni kommer att visa?
– Den officiella bilden både från FN och den kongolesiska regeringen har hela tiden varit att detta var ett dåd av en lokal milisgrupp vid namn Kamuina Nsapu. Men det har länge stått klart att det inte stämmer. Läckan från FN består delvis av en hemlig utredning som gjordes på plats i Kongo direkt efter mordet. Där finns helt nya uppgifter som pekar ut specifika personer. Vilka det är kommer på tisdag. Men vi har också besökt rättegången på plats i Kananga och vi kommer kunna avslöja hur ett vittne från militären ljög under ed rakt framför åklagaren.

Fler avsnitt
Fler videos