Peter Weiderud, direktör för Svenska Institutet i Alexandria. FOTO: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD-chef bröt in i sändning – polisanmäls

12 juli, 2017

Efter ett seminarium i Almedalen bröt chefen för Svenska Institutet i Alexandria, Peter Weiderud, en livesänd intervju på Facebook som Avpixlats tidigare krönikör Jan Sjunnesson gjorde. Jan Sjunnesson har polisanmält UD-chefen för brott mot medborgerlig frihet. Peter Weiderud menar att hans syfte inte var att stoppa intervjun utan att göra situationen klar för intervjupersonen.

Sent på eftermiddagen torsdagen den 6 juli arrangerade Svenska Institutet i Alexandria en paneldiskussion i Sidas tält på Donnersgatan i Visby, under Almedalsveckan. Seminariet hade titeln ”Myten om det muslimska hotet” och en av de inbjudna gästerna var den libanesiske shejken Mohammad Abou Zaid, domare i den islamiska domstolen i Saida.

I publiken satt Jan Sjunnesson, tidigare krönikör på hatsajten Avpixlat och tidigare chefredaktör på Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Han filmade hela paneldiskussionen med sin mobiltelefon och sände live på Facebook. När seminariet var slut tog han rygg på skribenten och kommunpolitikern Bertil Malmberg (SD), som började ställa frågor till paneldeltagare. Bertil Malmberg är ordförande i SD i Trosa kommun där han sitter i fullmäktige. Han har kallats ”SDs islamexpert” och håller ofta föredrag inom partiet om ”hotet från islam”. Han och Jan Sjunnesson är bekanta.

Den första person som Malmberg tog kontakt med efter att seminariet var slut var Peter Weiderud, chefen för Svenska Institutet i Alexandria. Weiderud uppmanade honom att i stället prata med shejk Mohammad Abou Zaid, varför Malmberg och Sjunnesson söker upp shejken vid ett ståbord och medan Malmberg ställer sina frågor filmar Sjunnesson med mobilen.

Inom ett par minuter dyker dock Peter Weiderud upp igen. Han kommer åt, eller slår till, mobiltelefonen som faller ned på kafébordet och säger ”hoppsan” och ställer sig sedan mellan shejken och Sjunnesson så att han inte längre kan filma samtalet. Sjunnesson väljer att bryta inspelningen. Allt detta är fångat på filmen som Sjunnesson publicerat live på Facebook.

– Han slog till min mobil. Det var ett ytterst avsiktligt slag. Man slår inte en apparat ur någon annans hand utan att man har för avsikt att göra det. Sedan fick jag en redig utskällning för att jag inte frågat shejken om tillåtelse. Shejken hade inga problem med att jag filmade och sade att vi kunde ställa vilka frågor vi ville, säger Jan Sjunnesson.

– Jag tappade fattningen och stängde av inspelningen. Jag sa att jag var journalist och visade min presslegitimation från Journalistförbundet. Peter Weiderud förhörde mig om jag hade bett den här personen om lov och bad mig sedan att gå därifrån. Det hade varit helt relevant om han bara frågat mig om jag hade bett shejken om lov, då hade jag gått tillbaka och frågat shejken och det hade inte varit några problem. Men man går inte handgripligen med våld och slår mobilen ur handen och ställer sig i vägen med ryggen mot en. Jag representerade ”fel” sida i hans värld.

Jan Sjunnesson har polisanmält Peter Weiderud för brott mot medborgerlig frihet, för att han hindrat informationsinhämtning.

Peter Weiderud uppger att Jan Sjunnessons version av händelserna inte är korrekt. 

– Efter att jag hänvisat dem till att prata med shejken blev jag uppmärksammad på att de var aktörer på Avpixlat. Då gick jag fram och ställde mig mellan mobiltelefonen och shejken så att han inte kunde fortsätta att filma. Sedan vände jag mig till han som filmade och sa att han inte kunde filma på det här viset, han måste fråga shejken om lov att göra en intervju och filma, säger Peter Weiderud.

– Arrangemanget fick han gärna filma, men när man gör en intervju efteråt med en av våra inbjudna gäster måste man fråga om han går med på det. Efter att jag talat med shejken var han beredd att låta intervjun filmas, men då var Sjunnesson inte längre intresserad, vilket bekräftade de farhågor jag hade.

Peter Weiderud säger att han aldrig avsiktligen slagit mobiltelefonen ur Sjunnessons hand. Han råkade komma åt den och telefonen ramlade ner på ett kafébord. Weiderud tog upp telefonen och gav tillbaka den.

Var det på ett område som var avspärrat och där man var tvungen att vara pressackrediterad?
– Nej, vad jag vet finns det ingenstans i Almedalen där man måste vara pressackrediterad. Allt är offentligt. Det finns inga hinder mot att ställa frågor, men han måste ju klarlägga för personen hur filmmaterialet ska användas, att det är en intervju som kan komma att publiceras. Det är inga konstigheter. Shejken var inbjuden av oss. Han hade ingen aning om att det var ett gäng från Avpixlat som ville använda tillfället för att försöka antingen snärja honom, eller ställa till det för muslimer i Sverige. Nu är han i och för sig en erfaren domare, så han kunde hantera även de här. Men principen gäller likväl. Man går inte på en internationellt inbjuden gäst eller en deltagare under falska förespeglingar. Ska man göra en intervju kommer man överens om förutsättningarna.

Får man inte som privatperson filma på allmän plats?
– Jo, det är klart att man får. Men på allmän plats får jag också ställa mig mellan en mobil och en person som blir filmad.

Det avgörande för dig var att du fick information om att det här var personer från Avpixlat? Det var då du tyckte att det var läge att bryta?
– Ja, det är klart att det var. Annars hade jag inte reagerat så där och velat försäkra mig om att det gick sjyst till. Det var uppenbart att det var en fälla som de försökte gillra. Det är så man måste göra som myndighetsperson. Vi har en svår utveckling i samhället med polarisering, auktoritära tendenser och nedbrytning av de institutioner som vi med viss varsamhet har byggt upp. Det kommer nog att tvinga oss som myndighetschefer och myndighetspersoner att agera. Det jag gjorde var att gå dit för att säkra upp att shejken inte blev lurad. Jag agerade som god värd i relation till vår gäst. Jag var aldrig ute efter att stoppa intervjun utan att göra situationen klar för vår inbjudna gäst och för att värna öppenhetens spelregler.

Vad tänker du kring att han har polisanmält dig?
– Det får han väl göra, jag kan inte se att jag skulle ha agerat på ett annat sätt. Vi har den här typen av polarisering nu i samhället som vi måste hantera. Vi gjorde ett seminarium där vi försökte lyfta fram en känslig fråga, att det finns en mytbildning om islam, som bygger på rädsla och skapar polarisering i det svenska samhället. De här personerna ville använda tillfället för att stödja sin agenda. Det är klart att jag hade kunnat låta bli, och vara naiv. Det valde jag att inte göra. Det här är en del av problemen vi står inför. Vi måste föra den här diskussionen rakt upp och ned.

Kommentarer

Det finns 19 kommentar på sidan.

Inlagt av Grendelsbane ons, 2017-07-12 19:30
SNÄRJA någon kan man väl bar göra med någon som ljuger eller försöker undanhålla information? Talar man bara sanning behöver man inte göra annat än att fortsätta tala sanning.
Inlagt av Martin Linderoth ons, 2017-07-12 23:22
På vilket sätt är avpixlat en "hatsida"?
Inlagt av Jan Sjunnesson ons, 2017-07-12 23:52
Weiderud erkänner att han angrep mig och avbröt intervju pga att jag enligt honom stod för en felaktig politisk hållning. Det är inte bara anmärkningsvärt agerande av en UD chef utan fel på alla sätt. 1) Weiderud har inte rätt att avkräva mig eller någon annan journalist vilken som är vår uppdragsgivare 2) Jag var inte där för Avpixlat utan som frilans, vilket jag var ackrediterad som av Almedalens presscenter 3) Weiderud har inte rätt att avbryta en intervju för att han tror att en journalist ska "snärja" någon. 4) Weiderud menar att han var tvungen att ingripa för att "De här personerna ville använda tillfället för att stödja sin agenda. Det är klart att jag hade kunnat låta bli, och vara naiv. Det valde jag att inte göra. Det här är en del av problemen vi står inför. Vi måste föra den här diskussionen rakt upp och ned." Tvärtom så tillintetgjorde han en "diskussion rakt upp och ned" genom sitt agerande. Hade intervjun fullföljts hade han och andra haft tillfälle att kommentera och föra en offentlig diskussion. Nu föll den och UD chefen Weideruds odiplomatiska agerande kom att stå i centrum istället. Kanske var det meningen men i så fall liknar hans maktfullkomlighet mer de beteenden man har i repressiva regimer där diskussioner avbryts och debatter tystas genom makt, inte offentligt och fritt åsiktsutbyte. Jan Sjunnesson, www.sjunne.com där allt filmmaterial finns24USN
Inlagt av Rolf tors, 2017-07-13 04:37
Känns som ett handgripligt ingrepp i pressfriheten, inklusive efterkonstruktion. Hur arbetar Peter Weiderud i Alexandria. Baseras hans handlingar och arbete även där på personliga åsikter. Är Peter Weiderud verkligen kvalificerad och kompetent för jobbet.
Inlagt av Rune Ljungströmmer tors, 2017-07-13 09:12
Borde vara ett fall för UD att titta på, hoppas att någon ger dem en sk hint! Den sk goda sidan tar verkligen för sig, vad är det som de vill mörka i detta fallet?
Inlagt av Kjell Schultz tors, 2017-07-13 10:03
så om jag för står Johannes Nesser rätt så är det rätt att med våld avbryta en intervjun av en reporter med våld om man inte tycker om tidningen som han jobbade på innan och om det inte skulle va våld att slå en kamera ur handen på en jurnalist vad klassar då Johannes som våld? jag tittade på film klippet och det är rätt så tydligt att Peter Weiderud slår mobilen ur handen med avsikt att avbryta intervjun
Inlagt av Johannes Nesser tors, 2017-07-13 11:03
Kjell: Jag har i min roll som nyhetsreporter bara rapporterat händelsen och intervjuat de inblandade. Mina åsikter återges inte i artikeln.
Inlagt av Rolf tors, 2017-07-13 12:00
Håller i stort med, bra och verklig journalism, men undantaget är uttrycket ”hatsajten Avpixlat”. Det är en åsikt.
Inlagt av Kurt Johansson tors, 2017-07-13 12:50
Sedan när behöver journalister be om tillåtelse för att göra en intervju? Hur ser Weiderud på SVT programmet Uppdrag Gransknings koncept med dolda kameror. Anser han att det är förbjudet och bör kriminaliseras? Bör Uppdrag Granskning pga konceptet utsättas för våld och kroppsbestraffningar? Eller gäller detta endast när journalisten inte företräder samma politiska uppfattning som Weiderud?
Inlagt av Kardanaxel tors, 2017-07-13 19:21
Så att benämna Avpixlat för hatsajt är inte en åsikt, enligt dig?

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies