TV4 fälls för att ha visat röntgenbilder

22 december, 2008

GRN-beslut TV4 Nyheterna Värmland visade i ett inslag om mammografi en patients namn i samband med röntgenbild av hennes bröst. Inslaget fälls eftersom Granskningsnämnden för radio och tv anser att det innebär ett intrång i kvinnans privatliv.

Det knappt halvminutslånga inslaget handlade om mammografi inom landstinget i Värmland. Inslaget illustrerades med bilder av två kvinnor som tittade på röntgenbilder av ett bröst på en datorskärm. Under några sekunder syntes namnet på patienten med liten text på röntgenbilden.

Enligt TV4 kan anmälaren svårligen identifieras. Eftersom bilderna var arkivbilder som tagits under en rutinundersökning och inte avslöjade något om hälsa eller sjukdom anser kanalen inte att de kan anses utgöra en sådan nedsättande uppgift att det utgör ett intrång i hennes privatliv.

Men Granskningsnämndens anser att visandet av röntgenbilderna innebär ett intrång i anmälarens privatliv som inte är motiverat av något oavvisligt allmänintresse.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies