Gå direkt till textinnehållet

TV-bolag förnekar kännedom

Flexibilitetens pris / Del 1 Titan Televisions operativa chef Karin Hellström är inte speciellt road över Journalistens frågor kring Lisas arbetssituation. Efter några minuter lägger hon på telefonen i örat på mig.

Långa perioder tvingades Lisa jobba från sex till 23 på kvällen. Är det vanligt? 

– Nej, jag har bara varit här sen första januari, och jag skulle bli väldigt förvånad om det hänt sedan dess. Så nej det är inte vanligt, säger Karin Hellström.

Som hon beskriver det var det inte en gång, utan flera tillfällen?
– Helt omöjligt att svara på om jag inte vet vilken produktion det var, men det finns säkert förklaringar till det. Men det går inte att veta om man inte vet varför eller vilken produktion det var, fortsätter Hellström.

Annons Annons

Lönen var strax över 30 000 kronor i månaden. Är det rimligt att förhandla bort övertiden för en sådan summa tycker du?
– Det beror på, det är jättesvårt att säga, det låter jättedåligt om hon gjorde det ofta. Är det så att det hände någon gång då och då? Det är ganska svårt att diskutera något som är ganska hypotetiskt. Min VD Anders Knave har inte heller varit här innan januari 2014. Vi har ingen vetskap om vad som hände innan.

Så du menar att det är slut med att jobba övertid på Titan sedan du och nya VDn kom?
– Än en gång, jag vet inte vad du pratar om.

Jag pratar om nu, när du är chef. Hur ser det ut nu på Titan? Är det slut med att jobba övertid långa perioder utan ersättning? Jag förstår att du inte kan uttala dig om sådant som hände innan du började, men du kanske kan svara om nutiden?
– Det går inte att ta något ur en kontext. Jag kan ju sitta på mitt jobb till 23 ibland och det antar jag också att du kan göra? Jag kan ju inte säga att det aldrig kommer att hända igen, är det så att det är kris på någonting…då jobbar jag till 23 på kvällen. Det är inte på något sätt så att jag säger att folk ska jobba 20 timmar per dygn, vi har vanliga normala…

Jag förstår det. Får jag ställa min fråga? Är det så att det är slut med sådant nu då du är chef?
– Jag vill ju inte stå till svars för någonting som jag inte vet. Jag tyckte det här samtalet började så dåligt att så vet du vad, jag är ledsen men nu börjar mitt möte.

Så du vill inte svara på frågan?
Klick, säger det och Hellström avslutar samtalet.
 

Fotnot 1: Denna del i serien publicerades i Journalisten nummer 14/2014, 27 november-17 december.

Fotnot 2: Läs Journalistens artikel där SR och SVT svarar om kraven på produktionsbolagen här. Läs huvudreportaget om Otrygghetens offer här.

Fler avsnitt
Fler videos