Tidskrifterna tappade var tionde annonskrona 2020

20 april, 2021

Coronakrisen Annonsraset under pandemin var större för tidskriftsbranschen än för annonsmarknaden i snitt.

Tidskriftsbranschens intäkter minskade med åtta procent under 2020, till 6,5 miljarder kronor, visar en sammanställning som Sveriges Tidskrifter gjort i samarbete med IRM. Annonsintäkterna sjönk med elva procent och ”övriga intäkter”, där eventverksamheten ingår, med 30 procent förra året.

Det procentuella annonstappet var större för tidskrifterna än för annonsmarknaden totalt 2020. Däremot ser det ut att finnas ett positivt trendbrott i läsarintäkterna, som behåller samma nivå som tidigare i stället för att minska.

– Det som är glädjande i statistiken är hur starkt prenumerationsaffären gått för många i branschen samt även hur de digitala annonsintäkterna inte bara hållit ställningarna utan också ser ut att öka 2021. Precis som de flesta andra medieslag drabbades även tidskriftsbranschen av de minskade annonsintäkterna i början av pandemiåret 2020. En viss återhämtning ägde rum i slutet av året, men tillsammans med att eventintäkterna sjunkit drastiskt under hela året blir konsekvensen tydlig, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter, i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies