Tidskrifter sitter tryggt – för stunden

20 februari, 2012

För dagspressen är den digitala gratiskulturen ett akut problem. För tidskriftsbranschen är nätet ett mind­re bekymmer – på kort sikt. Men sitter tidskrifterna för still?

”Lite krasslig.” Så beskriver medieanalytikern Olle Lidbom hälsotillståndet för den svenska tidskriftsbranschen. Han pratar dels om annonskonjunkturen, som efter att just ha återhämtat sig från kraschlandningen 2009 i höstas åter dök nedåt. Dels om en mer lågintensiv problematik:
– Innovationsgraden är inte särskilt hög. Man satsar på säkra hästar och rekryterar helt enkelt inte så många smarta människor. Det känns som lite braindrain.

(…)

I det korta perspektivet är det ingen ko på isen. 93 procent av svenskarna läser tidskrifter och affärsmodellen där upplaga står för 70 procent av inkomstkakan och annonser för resten är relativt robust. (…)

Men i ett lite längre perspektiv ser läget annorlunda ut.

– Det är klart att det är ett stort problem att 70 procent av våra intäkter på sikt flyttar över i en kanal där ingen vill betala för det. Det är svårt att kompensera med annonspengar, hur man än gör. Den affärsmodell vi levt med i många år är under press, säger Kerstin Neld, VD för Sveriges Tidskrifter.

Läs resten av reportaget i Journalisten nr 2 2012. Bland annat besöker vi Bonniers digitala lekstuga för Ipadmagasin, och visar hur sju olika tidskrifter möter framtiden.

Teckna en prenumeration här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies