Gå direkt till textinnehållet

Tidning gör TV på webben

DAGSPRESS Datorn och TVn håller allt mer på att smälta samman. Det hittills mest långtgående exemplet i Sverige är tidningen Visions nya kanal för webb-TV som startar nästa vecka

DAGSPRESS Datorn och TVn håller allt mer på att smälta samman. Det hittills mest långtgående exemplet i Sverige är tidningen Visions nya kanal för webb-TV som startar nästa vecka.

Tidningen Vision, som skriver om den nya ekonomin, drar igång webb-TV-kanalen visionair.tv den 17 maj. Sändningarna, som kommer att finnas på webbadressen visionair.tv, ska innehålla en rad finesser.

I en ruta på dataskärmen visas själva TV-programmet i digital form. Låt oss säga att visionair.tv har en intervju med Lars Weiss. Talar han om sitt fallskärmsavtal från TV4 dyker det upp en länk under bildrutan som man kan klicka på för att läsa själva avtalet.

Annons Annons

Den som bara vill se delar av intervjun kan klicka på mellanrubriker och hoppa till önskat avsnitt. Genom att gå in under rubriken arkiv går det att titta på de tidigare intervjuer med Weiss där han talat om sitt fallskärmsavtal och även se andra inslag där samma ämne berörts.

Visionair.tv kommer till en början enbart att ha ekonominyheter men planerar framöver att lägga ut reportage om de övriga ämnen som tas upp i tidningen Vision. Det blir fyra sändningar per dag men efter sändningen kan man när som helst plocka upp och titta på inslaget i datorn. Tittaren är alltså inte beroende av att vänta på att inslaget ska köras i repris vid någon särskild tidpunkt.

Alla som har en egen webbkamera kopplad till sin dator ska kunna kommentera programmet. Det är bara att prata in sin insändare i kameran och maila den till redaktionen. Där redigeras insändaren och läggs upp på hemsidan. Vision kommer även att sätta upp en kamera på redaktionen på Östermalm i Stockholm så att den som vill kan titta förbi och prata in sin insändare.

Visions chefredaktör Pontus Forsström tror att det här är framtidens modell.

– På grund av tekniken är inte bildkvaliten särskilt hög men i och med bredband blir situationen helt annorlunda. Jag tippar att det här slår igenom om kanske tre år.

Visions skrivande reportrar kommer att få en ny roll. Samtidigt som de med block och penna bevakar exempelvis en presskonferens ska de med digitala handkameror ta rörliga bilder och göra intervjuer för visionair.tv.

Fler avsnitt
Fler videos