Gå direkt till textinnehållet

SVTs lokala nyheter rullar tillbaka organisationen

En extern oberoende utvärdering av den havererade omorganisationen på SVTs lokala nyheter beskriver den dåvarande ledningsgruppen som ”dysfunktionell”. Nu krymper ledningsgruppen och delar av omorganisationen rullas tillbaka.

Efter de allvarliga problemen i samband med den stora omorganisationen på SVTs lokala nyheter i januari tvingades de två högsta cheferna att avgå. Förtroendet var borta efter att flera medarbetare sjukskrivits med allvarliga stressymtom, och ledningen tvingades sätta in extra resurser för att klara produktionen.

I dag presenterade den nytillträdde chefen för SVTs lokala nyheter Michael Österlund den färdigförhandlade nya organisationen. Tv-deskarna upphör att vara en egen organisation och går tillbaka till att tillhöra den lokala redaktionen på varje ort, samtidigt som ledningsgruppen krymper. Två tjänster som nyhetschefer, en för norra och en för södra Sverige ska tillsättas. Tjänsten som nyhetschef online är kvar och innehåller också ett övergripande utvecklingsansvar. Tjänsterna ska utannonseras.

En stor förändring är just att uppdelningen i online och broadcast som skar genom lokalredaktionerna upphör. Broadcastjournalisterna var de som upplevde störst stress i samband med omorganisationen och fick sin arbetsledning från distans, inte från den lokala redaktionschefen som i stället ansvarade för onlinejournalistiken.

– Det där gillade jag inte riktigt, det är svårt att arbetsleda på avstånd. Även journalistklubben var kritisk. Därför valde jag helt enkelt att sammanföra organisationerna, säger Michael Österlund till Journalisten.

31 rena onlinetjänster, inklusive chef och gruppchef, blir dock kvar i organisationen, av totalt 373 journalister som arbetar på SVTs lokala nyheter. Onlinejournalisterna är videospecialister som ska kunna göra exempelvis explainers och presentationer online, arbeta med utveckling och utbildning, men också ha kvällsreporterpass.

Michael Österlund tror att ett av problemen med den stora omorganisationen i vintras var just att den var så stor.

– Stora omläggningar där man försöker ändra på allting på en gång är svåra att lyckas med. Det är bättre om man kan skruva på en organisation. Det är det jag vill göra nu och under hösten. Det här är inte lösningen, det är början på lösningen. Jag har satt upp en ram så att det blir tydligt för alla vilka man arbetar med och vem som är ens chef, och sedan löser vi problemen som dyker upp när vi är närmare dem. Lite mer agilt, kan man väl säga. Medarbetarna kommer att kunna känna sig mer delaktiga, säger Michael Österlund.

Den tidigare ledningsgruppen, där de lokala cheferna ingick, bestod av cirka 25 personer. Nu delas den upp i mindre grupper – en i norr och en i söder, och en mindre ledningsgrupp runt Michael Österlund.

Du har jobbat i fem veckor på SVT. Hur kan du lägga en ny organisation efter så kort tid?
– Det mesta av arbetet var redan påbörjat när jag började. Flera analyser och handlingsplaner var klara. Sedan har jag haft möten med cirka 40 personer, bland annat med chefer och facket. Jag har pratat med ganska många personer. Och allt är inte klart, jag har bara satt ramen för organisationen. Vi kommer att fortsätta att hitta bra arbetsrutiner under hösten.

Samtidigt presenterades idag den oberoende utvärderingen av omställningen på SVTs lokala nyheter i vintras – och den innehåller svidande kritik mot den dåvarande ledningen.

Utvärderingen har genomförts av konsultbolaget Mil Institute och bygger på intervjuer med cirka 60 SVT-medarbetare, chefer, skyddsombud och fackligt förtroendevalda.

– Utvärderingen visar på en förståelse för förflyttningen mot online men på stora brister i genomförandet och på en bestående förtroendeskada. Jag hoppas och tror att rapporten blir en del av reparationen framåt och ser också hur lärandet återfinns i Michael Österlunds planer framåt, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport, i en kommentar.

Av utvärderingen framgår bland annat att omorganisationen präglats av ”otydlighet i roller, ansvar och mandat”, att det har ”brustit i ansvar samt förståelse för helheten”, att medarbetarnas möjlighet till involvering i processen ”upphörde under förändringens gång”, samt att ”varningssignaler inte har tagits på allvar”.

Konsulten skriver också att ”realism försvann i implementeringsfasen” och att ”Sverigeledningen har bestått av så många personer att den blivit dysfunktionell”. Även ”betoning på strukturfrågor och underskattning av kultur” påverkade omorganisationen negativt, enligt utvärderingen.

Fler avsnitt