SVT visade matinéfilm där barn bränns med cigarett

7 september, 2020

GRN-beslut Sveriges Television sände filmen Krig för tidigt på dagen, enligt Granskningsnämnden.

Den tredje mars klockan 14.25 sände SVT1 den svenska långfilmen Krig som handlar om två rivaliserande ungdomsgäng som vill ta kontroll över ett område där det finns en skateboardhall. Sändningen anmäldes till Granskningsnämnden (GRN) av en person som ifrågasatte syftet med filmen och dess våldsbudskap.

I filmen förekommer några våldsinslag, bland annat blir huvudpersonen Malte först slagen och sedan bränd med cigarett när han är fastbunden i en lada.

SVT anför i sitt yttrande till GRN att filmen gavs en 11-årsgräns vid biografvisning och man gjorde därför bedömningen att den kunde sändas på matinétid.

GRN bedömer att scenen med cigaretten kunde verka skrämmande för barn och var olämplig att visa före klockan 21.00. ”Med hänsyn till sändningstiden strider sändningen av filmen därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver GRN i sitt beslut.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies