Gå direkt till textinnehållet

SVT: ”Stor brist i MPRTs rapport”

Sveriges Televisions strategichef Jimmy Ahlstrand anser att ett ökat uppdrag för lokal nyhetsbevakning, som Myndigheten för press, radio och tv föreslår, kräver ökade resurser.

Journalisten berättade i går om förslaget från Myndighet för press, radio och tv (MPRT), som på regeringens uppdrag analyserat effektiviteten i villkoren för SRs och SVTs uppdrag att spegla hela landet. MPRT föreslår ändringar i sändningstillstånden med ökade krav på lokal nyhetsförmedling, något som innebär att public service-bolagen kan komma att behöva lägga större resurser på lokal nivå, exempelvis genom att utöka antalet redaktioner och antalet journalister.

SVTs strategichef Jimmy Ahlstrand anser att MPRTs förslag, som går ut på omfördelning av existerande resurser, blir svårt att klara.

– Det är positivt att rapporten pekar ut den viktiga roll som public service speglar när det gäller både nyhetsförmedlingen lokalt och Sverigespeglingen i stort. Samtidigt är det problematiskt att MPRT i rapporten blandar ihop frågor som rör lokal nyhetsförmedling för en lokal publik och Sverigespegling i stort, säger Jimmy Ahlstrand.

Annons Annons

– Det är en stor brist att rapporten inte tar hänsyn till SVTs speglingsuppdrag inom ramen för allt utbud som inte är nyheter. Det sträcker sig från program som Sveriges bästa hemtjänst som spelades in i Vännäs till Sommarlovsmorgon som spelas in på plats i Malmö, Vi har dramaserier som Midnattssol från Kiruna och faktaprogram som Antikrundan och Det sitter i väggarna.

Han anser att konsekvensanalysen inte når hela vägen fram. Den Sverigespegling som i dag ingår i sändningstillståndet omfattar mer än bara nyheter, och för att klara en utökad nyhetsbevakning krävs fler lokala journalister, något som kostar pengar.

– Om man finansierar ett ökat nyhetsuppdrag genom att dra ner på Sverigespeglingen i de övriga programmen går något förlorat. Därför bör ett eventuellt ökat uppdrag kopplas till ökade resurser. I det läget kan man definitivt tänka sig ett ökat nyhetsuppdrag för SVT, också lokalt. Vi skulle kunna utveckla både vår närvaro på fler orter och, med en starkare journalistisk bevakning på plats utanför Stockholm, bättre spegla landet i riksprogrammen.

MPRT skriver i sitt förslag till regeringen att det är viktigt att programbolagen agerar så att de inte riskerar att försvaga förutsättningarna för kommersiell lokal medieverksamhet. Även detta ställer sig Jimmy Ahlstrand frågande till.

– Om SVT skulle sträva efter att bara finnas där kommersiella inte finns så skapar det en konstig och omotiverad obalans i vår rapportering som inte låter sig förenas med andra delar av vårt uppdrag, till exempel beredskapsuppdraget. Det kräver att vi kan bevaka hela landet, inte bara de som kommersiella medier valt att inte bevaka, säger Jimmy Ahlstrand.

– Var kommersiella medier finns förändras också över tid. Om ett kommersiellt medieföretag rekryterar en journalist på en ort, ska då hela SVTs redaktion på orten läggas ner? Det är bättre att uttrycka ett sådant hänsynstagande positivt, det vill säga att public service ska sträva efter att bidra till mediemångfalden lokalt. Med ett sådant uppdrag i ryggen tror vi att frågan om hur det kan ske bäst kan lösas genom samtal mellan oss och de olika lokala medieföretagen.

Fler avsnitt
Fler videos