Gå direkt till textinnehållet

SVT petar Josefsson som programledare

När SVTs mediegranskande program Mediemagasinet har nypremiär i höst blir det med en ny programledare och en ny redaktion. Vårens programledare Dan Josefsson får inte förlängt kontrakt av SVT – vilket fått redaktionen att protestera högljutt.

När SVTs mediegranskande program Mediemagasinet har nypremiär i höst blir det med en ny programledare och en ny redaktion. Vårens programledare Dan Josefsson får inte förlängt kontrakt av SVT – vilket fått redaktionen att protestera högljutt.

Mediemagasinet avslutade nyligen sin fjärde säsong. Ny programledare i vår var Dan Josefsson, som tidigare medverkat som reporter i programmet vid olika tillfällen. När han tillträdde konstaterade han i en intervju i Journalisten att programmet ska ”vara rätt hårdhänt i sin granskning av just SVT”.

– Det ligger i uppdragets natur, sade han då.

Annons Annons

Flera av de inslag som programmet gjort har också blivit omstridda internt och i ett par fall har det gått till offentlig polemik. Starkast i två fall: om kritiken av programmet Debatts intervju med Fadime Sahindals syster, samt om reportaget om ”etniskt rensade redaktioner”, där Eva Hamilton, chef för Nyheter, sport och fakta på SVT, inte ville svara på en enkät om andelen anställda med invandrarbakgrund.

Programmet ska “breddas”

Det första programmet, om Fadime, hade drygt 500 000 tittare. Det andra, om avsaknaden av invandrare på redaktionen, drygt 350 000. Sedan dess har tittarsiffrorna, enligt mätbolaget MMS, legat mellan 300 000 och 350 000.

Dan Josefsson tycker själv att det, på det stora hela, har varit en lyckad säsong.

– Vi har väl gjort saker som varit dåliga också, men flera av inslagen tycker jag har varit riktigt bra. Dels Fadime-programmet, som satte igång en väldigt klargörande debatt, dels programmet om invandrare på redaktionerna, men också inslagen om bilden av Fittja, om BRÅ-rapporten som försvann och det sista programmet, om krigsrapporteringen.

Även Mette Friberg, programchef för Nyheter och samhälle på SVT Göteborg, anser att det varit en bra säsong.

– Jag är nöjd, kommenterar hon.

Trots detta meddelade hon i början av veckan Dan Josefsson att han inte skulle få förlängt kontrakt som programledare.

– Jag väntade på besked från henne om en fortsättning. Vi behövde en ny redaktör, eftersom Kicki Hultin ska gå tillbaka till Uppdrag granskning, och en ny projektledare, eftersom den vi haft i vår, Lena-Marie Nilsson, inte fungerat alls. En i redaktionen, Randi Mossige-Norheim, skulle inte heller fortsätta, eftersom hon inte fick tjänstledigt längre från Sveriges Radio. Men jag och övriga redaktionen var helt inställd på en fortsättning i höst, säger Dan Josefsson.

Han blev därför mycket förvånad över beskedet från Mette Friberg.

– Hon sade att SVT vill bredda programmet och att jag inte var lämplig som programledare.

Dan Josefsson tror dock inte på talet om en breddning. Han är övertygad om att det är programmets hårdhänta granskning av det egna företaget som ligger bakom.

Interna bråk

Enligt Josefsson har hela säsongen präglats av interna bråk mellan redaktionen och ledningen. En konflikt uppstod direkt i samband med meningsutbytet mellan Debatt och Mediemagasinet – en situation som inte underlättades av att de båda programmen hade samma projektledare – och enligt Dan Josefsson blev den akut i samband med slutredigeringen av inslaget om Eva Hamilton och frågan om invandrarandelen på SVTs redaktioner.

Lina Makboul, som gjorde intervjun med Hamilton, beskriver förloppet så här:

– Jag hade en kopia av det grovredigerade inslaget på mitt bord. En dag var det plötsligt borta. Senare blev jag inkallad till Lena-Marie Nilsson. Då hade hon fyra A4 med synpunkter på hur reportaget borde redigeras. ”Tänk igenom det här, Lina”, sade hon. Det var en väldigt äcklig situation, att bli inplockad ensam på det sättet och få så tydliga påtryckningar. Efter den incidenten blev hela stämningen på jobbet väldigt konstig.

Lena-Marie Nilsson har en något annan bild av förloppet:

– Jag fick se en kopia av inslaget. Som projektledare är jag ju ytterst ansvarig, så det är inget konstigt med det. Jag hade synpunkter och Lina tog uppenbart illa vid sig av det. Då lät vi en tredje part titta på reportaget: tidigare redaktören Lars-Göran Svensson. Det reportage som sedan sändes var också ungefär samma som det jag såg.

Hon håller med om att samarbetet med redaktionen tidvis varit ansträngt.

– Det har av och till varit rätt stormigt. Men redaktionen har gjort ett strålande jobb.

“Inte rätt person”

Hon vill inte gå närmare in på vad det var för kritik hon framförde mot Lina Makbouls inslag.

– Nej, det känns fånigt att prata om det i medierna.

Hon vill heller inte gå in på varför Dan Josefsson inte får förlängt förtroende som programledare.

– Programgruppen och styrgruppen har tagit ett beslut om att bredda programmet och de ser inte Dan som rätt person. Vilket väl också handlar om de signaler han själv sänt ut.

Vad då för signaler?

– Det kan jag inte gå in på.

På vad sätt ska programmet breddas?

– Våra program har ju varit väldigt inriktade på nyhetsjournalistik och nyhetsmedier. Man kanske borde ägna sig åt andra saker också. Reklam, till exempel. Och då kan det behövas en annan kompetens.

För starkt fokus på nyheter

Mette Friberg, programchef för Nyheter och samhälle, är även hon ovillig att gå in på detaljer om varför Josefsson inte får vara kvar.

– Vi ska bredda programmet och tror inte att han är den bästa programledaren för det.

Vad menar ni med att programmet ska breddas?

– Det finns medier och ämnen som aldrig tas upp, i och med att fokus ligger så starkt på nyheter. Där skulle man kunna se en breddning.

Har Mediemagasinet varit för kritiskt till sin natur?

– De har haft många viktiga inslag. Men det är också viktigt att inte gå förbi den goda journalistiken: fall där journalistik haft stor betydelse. Som Osmo Vallo-fallet, till exempel, där mediernas arbete varit väldigt betydelsefullt.

Har Mediemagasinet varit för kritiskt mot Sveriges Television?

– Nej.

Har det varit för många inslag om Sveriges Television?

– Sex program av åtta har haft kritiska inslag om SVT. Det är naturligt att SVT uppmärksammas, som en stor medieaktör. SVT ska inte vara överrepresenterat, men det är naturligt att vi granskas. Eftersom de sitter här är det enkelt för dem att komma åt material.

Har redaktionen utnyttjat det, anser du?

– Nej, det där är reglerat i deras uppdrag. SVT ska inte särbehandlas i någon riktning.

Vad tyckte du om inslaget med Eva Hamilton?

– Jag saknade frågan om varför det är så svårt att rekrytera invandrare, trots de ansträngningar som gjorts.

Har du krävt att intervjun med Hamilton skulle strykas?

– Nej, absolut inte. Jag blandar mig aldrig i redaktionens arbete.

“Otroligt sorgligt för SVT”

Dan Josefsson tolkar dock den uppkomna situationen som ett väldigt tydligt maktspråk.

– Jag ser det som en kraftfull signal om beskuren rörelsefrihet. De har förstört möjligheten att göra något seriöst granskande av det här programmet. Det är otroligt sorgligt för SVT. Mediemagasinet är ju i grunden en fantastisk sak; det är public service från dess allra starkaste sida. Genom att göra ett sådant program visar SVT att man tar journalistiken på allvar; att de vill granska den – och sig själva – kritiskt. Men nu låter de hela det förtroendet rinna ut i vasken.

Lina Makboul är även hon mycket kritiskt mot SVTs beslut:

– De har fegat ur. De går emot hela redaktionen och hela den utvärdering som gjorts. De har motarbetat oss på alla punkter.

Marcos Hellberg, reporter på Mediemagasinet, är fast anställd på samhällsredaktionen på SVT Göteborg. Han meddelade i veckan att han inte längre vill arbeta kvar på Mediemagasinet.

– Det går inte att jobba där, så som de betett sig. En ledning ska uppmuntra journalistiskt arbete, inte motarbeta det.

Kicki Hultin, som hoppade in som redaktör för programmet i början av mars, tycker att det är ”tråkigt” att Dan Josefsson inte får vara kvar.

– Min personliga uppfattning är att han borde få vara kvar.

Tror du att ledningen tycker att han varit för kritisk?

– Jag vill inte tro det.

SVT ska granskas

SVTs programdirektör Leif Jakobsson vill inte kommentera Dan Josefssons kontrakt, utan hänvisar det till Mette Friberg, men säger i en generell kommentar till Journalisten att han tycker att det är viktigt att även SVT granskas av ett program som Mediemagasinet:

– Ska vi vara trovärdiga som publicister ska det vara en del av uppdraget att också granska SVT. Jag har bara sett programmet sporadiskt, men i de flesta programmen har saker som berör eller tangerar SVT behandlats. Så redaktionen har helt korrekt uppfattat det uppdraget.

Vad som nu händer med Mediemagasinet är oklart. Enligt Mette Friberg ska programmet sändas i höst, men hur bemanningen ska se ut är i dagsläget helt oklart.

Fler avsnitt
Fler videos