SVT-klubben vill ha
demokratiseminarier

30 september, 2016

Efter debatten om Aktuellts hantering av Nya Tider vill journalistklubben på SVT nu se demokratiseminarier för alla medarbetare.

Under fredagen hålls ett krismöte på Aktuellts redaktion efter den uppmärksammade debatten mellan Uppdrag Gransknings reporter Janne Josefsson och SVTs programdirektör Jan Helin i onsdagens Aktuellt, där programmets hantering av Nya Tider diskuterades.

Journalistklubben på SVT deltar inte i krismötet.

– Vi har erbjudit stöd till våra medlemmar på redaktionen, men vi deltar inte i mötet, säger klubbens ordförande Hanna Nyberg.

Hon är positiv till att mötet hålls och att diskussionen om SVTs hållning i sådana här frågor har väckts. Men det är inte i första hand en arbetsmiljöfråga, enligt Hanna Nyberg.

– Det här handlar främst om utgivaransvar och publicistiska beslut. Jag tycker att det är bra att vi diskuterar det internt.

Journalistklubben vill därför att SVT inför ambulerande seminarier för medarbetarna om vad det innebär att värna demokratin. Förslaget har skickats till SVTs direktör för programetik Albert Svanberg.

Klubben föreslår att man på seminarierna ska diskutera hur Nya Tider och liknande tidningar ska benämnas, vad som kännetecknar en antidemokratisk rörelse och hur journalister på SVT ska agera när demokratin ifrågasätts.

– Ledningen har sagt att förslaget är intressant och att man ska kolla vidare på det, men vi vill ha ett mer konkret svar, säger Hanna Nyberg.

 

Taggar: SVT, Aktuellt, Nya Tider

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies