Gå direkt till textinnehållet

SVT hade granskat Kaplan i tre månader

SVTs nyhetsreportrar Oskar Jönsson och Kjell Lundström har sedan tre månader tillbaka på heltid jobbat med att granska det nu avgångne statsrådet Mehmet Kaplan. När avslöjandet briserade förra veckan fick de snabbt ställa om och publicera det material de hade.

 Det var under julen som Oskar Jönsson och Kjell Lundström fick tips som pekade att Mehmet Kaplan har politiska kopplingar till AKP, det styrande partiet i Turkiet.

– Vi har gått igenom en enorm mängd material från källor och det som finns öppet på nätet, mycket från Facebook. Vi har kartlagt hans närmaste krets via Facebook, säger Oskar Jönsson.

När var det planerat att er granskning skulle sändas?

Annons Annons

– Det var inte satt ett datum. Vi skulle ha ett möte för att bestämma när det skulle sändas samma dag som det hela brakade loss. Vi har i fem veckor suttit med den bild av Mehmet Kaplan som började spridas i torsdags förra veckan, sett hans kopplingar till olika organisationer.

Vad tänkte ni då avslöjandet kom i torsdags?

– Vi fick ställa om och börja publicera vad vi hade, från att ha förberett en publicering flera veckor i förväg fick vi istället göra det på tre dagar. Med tanke på den korta tiden vi fick på oss är vi nöjda med det vi publicerade. Det hade varit bättre om vi fått publicera i vår egen takt, men sådant går inte att styra över.

Har ni mer avslöjanden att komma med?

– Vi har ett otroligt material och bra källor. Vi får se hur det blir, vi har mycket material kvar.

Fler avsnitt
Fler videos