Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för osaklighet om ungersk slavlag

SVT Aktuellt påstod att en ny ungersk lag ger arbetsgivare rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av sina anställda. En oenig nämnd fäller inslaget som osakligt.

Den 21 december förra året sände Aktuellt ett kortare nyhetstelegram om demonstrationer i Ungern efter införandet av en ny arbetsrättslag, som kritiker kallade ”slavlagen”. Enligt nyhetspresentatören innebär lagen att arbetsgivare har rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av sina anställda.

Inslaget anmäldes som felaktigt av en person som menar att lagen medför att arbetsgivare endast har rätt att kräva 250 övertidstimmar per år, vilket är oförändrat jämfört med tidigare regler. Den nya lagen innebär att arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om att utöka övertidstimmarna med ytterligare 150.

SVT anför i sitt yttrande till Granskningsnämnden för radio och tv att lagen i praktiken innebär en rättighet för arbetsgivare att begära 400 timmars övertid, även om de inte har ”formell rätt att beordra övertiden”. Skälet är enligt SVT att arbetstagare som tackar nej till övertid riskerar att förlora jobbet, en uppgift som SVT hämtat från TT Nyhetsbyrån.

Granskningsnämnden konstaterar att SVT inte har visat stöd för sin beskrivning, att det strider mot kravet på saklighet och fäller inslaget.

Tre ledamöter har meddelat skiljaktig mening. De anser att SVTs förklaring innebär att bristen inte var så allvarlig att inslaget strider mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos