Sudan konfiskerade tidningar som skrev om Fifa – bland annat

14 juli, 2017

Flera sudanesiska tidningar som rapporterat om Fifas beslut att stänga av det sudanesiska fotbollsförbundet har konfiskerats av säkerhetspolisen. Några av konfiskeringsbesluten kan dock ha rört andra artiklar.

Sudans säkerhetspolis beordrade på torsdagen sportchefen på tidningen al Sada att ta bort alla gamla onlineartiklar om det internationella fotbollsförbundet Fifas beslut att stänga av det sudanesiska fotbollsförbundet SFA. Samtidigt skickades ett censurbeslut till landets publicister rörande händelsen.

Fifas beslut fattades den 6 juli efter att Sudans premiärminister beordrat SFAs styrelse att avgå. Fifa tillåter inte att länders regeringar lägger sig i medlemsorganisationernas angelägenheter. Efter att styrelsen återinsattes på torsdagen hävde Fifa avstängningen.

Den 10 juli konfiskerade säkerhetspolisen alla exemplar av de två sporttidningarna al Zawya och al Zaeem som också publicerat artiklar om beslutet.

I går torsdag konfiskerades hela upplagan av de sudanesiska dagstidningarna al Jarida, al Wifaq och The Sudan Tribune. Det är dock oklart om alla dessa konfiskeringar beror på artiklar om Fifa, eftersom al Jarida samtidigt skrivit en artikel om korruption, och al Wifaq i torsdagens tidning rapporterade om en fängelsedom mot journalisten Amal Habbani.

Amal Habbani dömdes till fyra månaders fängelse, alternativt 13 000 kronor i böter tidigare i veckan, för att i mars ha hindrat en säkerhetspolis att utföra sitt arbete när hon vägrade att lämna över sin mobiltelefon till honom utan att först få se hans polis-ID. Polismannen misstänkte att hon hade tagit ett foto utanför en domstolsbyggnad under en rättegång mot en människorättsorganisation som anklagats för att ha publicerat felaktiga rapporter om Sudan.

Något sådant foto fanns inte i mobilen, men Habbani blev gripen, telefonen beslagtagen och genomsökt, hon blev misshandlad av polisen och tidigare i veckan dömdes hon alltså för att ha vägrat överlämna mobilen i första hand. Genom crowdfunding har hon kunnat betala böterna och slipper därmed fängelse. Det rapporterar bland andra Radio Dabanga.

Journalisten Imtithal Fadlallah uppger på Facebook att det kan vara artikeln om Amal Habbani som ledde till säkerhetspolisens beslut att konfiskera hela upplagan av al Wifaq. Myndigheten har inte motiverat de olika besluten och det är därför oklart vad som föranlett censuren och konfiskeringarna i de olika fallen.

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att sudanesiska myndigheter upphör med konfiskation och censur.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies