Gå direkt till textinnehållet

Storslam för public service i Stora Journalistpriset

Det blev storslam för public service när Stora Journalistpriset delades ut på torsdagskvällen.

Karwan Faraj och Rosa Fernandez, P3 Dokumentär, Sveriges Radio, vann kategorin Årets berättare med dokumentären i fem avsnitt om "Terrorsyskonen och IS". Juryns motivering: Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS.

P3-profilen och tidigare DN-krönikören Hanna Hellquist utsågs till Årets röst. Juryns motivering: Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare.

Läs också Journalistens porträtt av Hanna Hellquist (från 2009).

Annons Annons

SR tog också hem Lukas Bonniers Stora Journalistpris, som 2019 tilldelas mångåriga Sommar-producenten Bibi Rödöö, för att hon enligt prisutdelaren Jonas Bonnier ”ständigt ger oss något att prata om, sommar som vinter”.

I kategorin Årets avslöjande tävlade Uppdrag granskning med två bidrag, och UGs Per Agerman, Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli tog hem vinsten med avslöjandet om Swedbank och penningtvätten. Juryns motivering: De gör rent hus med banken som var tvättomat för aktörer högst upp i den kriminella näringskedjan.

Se även Journalistens tv-intervju med producenten Axel Gordh Humlesjö från tidigare i veckan, om Swedbankgrävet.

Årets förnyare blev SVTs Malin Mendel för programmet Världens sämsta indier. Juryns motivering: Med humor och kunskap förnyar hon en traditionell genre. Människor blir synliga i en myllrande vardag i en annan del av världen.

Läs också Journalistens porträtt av Malin Mendel (från 2014).

Fler avsnitt
Fler videos