Stämmer SVT om hyrbilar

22 november, 2017

Journalistförbundet stämmer Sveriges Television och Almega Medieföretagen vid Arbetsdomstolen. SVT har inte förhandlat om att ersätta sin egen fordonspark med långtidshyrda bilar.

Därmed har man brutit mot paragraf 11 i Medbestämmandelagen, skriver förbundsjuristen vid LO-TCO Rättsskydd, Maria Fridolin, i sin stämningsansökan daterad den 20 november.

Det var i november 2016 som SVT beslutade att avveckla sin egen fordonspark. De bilar man ägde var "SVT-anpassade", vilket bland annat innebar att det fanns slädar i bagageutrymmet för tung fotoutrustning.

Hyrbilarna som nu används av SVT-anställda har ingen sådan anpassning. Därmed har arbetstagarna utsatts för "belastningsergonomiska problem", enligt stämningsansökan.

Journalistförbundet yrkar på ett skadestånd på 50 000 kronor för att SVT inte har iakttagit sin förhandlingsskyldighet gentemot förbundet.

Fackförbundet Unionen stämde i september SVT på samma grunder. Journalistförbundet yrkar på att de två målen ska handläggas gemensamt.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies