Gå direkt till textinnehållet

SRs journalistklubb kräver svar av VD

Sveriges Radios journalistklubb kräver i ett öppet brev till VD Mats Svegfors svar om hans uttalande i Arbetsdomstolen, samt på den interna webben. Klubben menar att det finns en rädsla för repressalier inom företaget för den som uttrycker sig kritiskt.

AD-tvisten mellan Sveriges Radio och Journalistförbundet rörande Linn Ohlssons anställningsform har skapat upprörda känslor bland medarbetarna på Sveriges Radio.

I förhandlingen i domstolen i förra veckan uppgav företagets VD Mats Svegfors bland annat att en SR-anställd inte kan leda en publicistisk debatt där han själv deltar.

Nu kräver SR-klubben svar från Mats Svegfors om uttalandet. I ett öppet brev ställer klubben flera frågor.

Annons Annons

Bland annat vill klubben veta om Mats Svegfors anser att man är illojal som SR-medarbetare om man agerar moderator vid en utfrågning av SRs VDar och om man som anställd får diskutera eller kritisera anställningsvillkoren på SR offentligt.

Dessutom vill klubben veta vad Mats Svegfors menat med ett uttalande han gjort på den interna webben. I uttalandet skriver Svegfors: ”Jag tycker att den fackliga verksamheten är viktig. Men jag har under alla de år som jag har varit ’journalistarbetsgivare’ haft svårt med en dubbel standard som säger att andra regler gäller för samspelet mellan arbetsgivare och fackliga organisationer än för samspelet i samhället i övrigt.”

Klubben uppger att många åsikter och kommentarer både internt och externt ger uttryck för ett samtalsklimat med ”lågt i tak och rädsla för repressalier inom företaget”.

Läs hela det öppna brevet här.

Fler avsnitt
Fler videos