Cilla Benkö Cilla Benkö FOTO: Tomas Ohlsson

SR-kritik mot ny finansiering av public service

12 april, 2018

Regeringens förslag till nytt finansieringssystem av public service kritiseras av Sveriges Radio som fortfarande anser att en skattefinansiering av public service långsiktigt riskerar att skada oberoendet.

SR välkomnar både den grundlagsutredning som regeringen nu aviserar och det längre sändningstillstånd som föreslås.

Däremot är de fortsatt kritiska till en skattefinansiering. SRs VD Cilla Benkö är i ett pressmeddelande ”bekymrad över att förslaget nu ser ut att bli verklighet”.

På två punkter skiljer sig dagens besked från det som utredningen föreslog, dels aviseras en grundlagsutredning och dels föreslås att det kommande sändningstillståndet ska sträcka sig över perioden 2020-2030.

– Vi tycker fortfarande att förändringen sker i fel ordning och går onödigt fort fram. För oberoendet är det mycket bättre att först säkra det grundlagsskydd som nu ska utredas och i väntan på det införa en teknikneutral avgift. Något public service-utredningen slagit fast lätt skulle kunna införas. Grundlagsskyddet är oerhört viktigt för att säkra oberoendet vid ett eventuellt framtida byte av system, säger Cilla Benkö i en kommentar.

Läs mer: "En individuell avgift ersätter radio- och TV avgiften"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies