SR beskrev köksutrustning positivt – kan få straffavgift

24 mars, 2021

GRN-fällning Granskningsnämnden vill att Sveriges Radio ska tvingas betala 50 000 kronor i straffavgift för att P4 Extra på ett otillbörligt sätt gynnade ett varumärke.

Nu har nämnden lämnat in ansökan om straffavgift till förvaltningsrätten.

P4 Extra deltog i höstas till insamlingskampanjen ”Världens barn”. Under ett inslag redogjorde programledaren för ett av de vinstpaket som kunde vinnas av lyssnare som ringde in bidrag till kampanjen, bland dem köksredskap från en köksfirma. Programledaren sade att det var ett ”exklusivt kökspaket” som ”innehöll allt du behöver när det gäller proffsiga knivar, kastruller och andra köksverktyg”.

Granskningsnämnden för radio och tv anser att det genom det värderande omdömet av varorna uppstod ett kommersiellt gynnande som inte uppvägdes av ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse.

Nämnden anser därför att sändningen strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Granskningsnämnden ansöker till förvaltningsrätten om att SR ska betala en särskild avgift på 50 000 kronor. I ansökan betonar nämnden att SR flera gånger tidigare fällts på liknande grunder, och menar att det med bakgrund av praxis borde stå klart för SR vad som kan anses utgöra
överträdelser av bestämmelsen om otillbörligt gynnande i radio- och tv-lagen.

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies