Gå direkt till textinnehållet

Sparkraven på DR kan rullas tillbaka

Den nya majoriteten i danska folketinget väntas leda till att åtminstone delar av det stora sparkravet på Danmarks radio rullas tillbaka.

Danmark är på väg att få en ny regering, efter valet den 5 juni då Socialdemokraterne blev största parti och Dansk Folkeparti tappade mer än hälften av sitt väljarstöd. Socialdemokraterne förhandlar med Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti om ett regeringsunderlag.

Den nya majoriteten väntas stoppa delar av den stora neddragningen av public service som den avgående regeringen föreslog i fjol och som röstades igenom av folketinget i juni 2018.

Politiken rapporterade kort efter valet om att det finns en enighet i det danska vänsterblocket om att riva upp sparkraven på 20 procent som den förra regeringen beslutade om, efter uppgörelsen med stödpartiet Dansk folkeparti. Journalisten rapporterade i vintras om hur 382 jobb försvinner från Danmarks Radio, i ett första steg.

Annons Annons

Vänsterpartierna vill också rädda kvar radiokanalen Radio24syv, som är nedläggningshotad efter det nya kravet på att 70 procent av de redaktionella medarbetarna ska vara anställda minst 11 mil från Köpenhamn.

Partierna är dock inte eniga om hur mycket av besparingskraven som ska dras tillbaka. Enhedslisten vill gå längst och återföra alla 770 miljoner danska kronor, motsvarande 20 procent av DRs totala statliga stöd, som den avgående regeringen minskat budgeten med, medan Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre nöjer sig med att slopa de ännu inte genomförda besparingarna, på 250 miljoner danska kronor.

– Det är inte tu tal om att [den avgående] regeringen och DF genomförde mycket våldsamma besparingar på DR. Vi lovar inte att vi kan rulla tillbaka de besparingarna, men vår ambition är att stärka public service igen, säger Socialdemokraternes mediepolitiska talesperson Mogens Jensen till DRs mediegranskande program Mennesker og medier.

Fler avsnitt
Fler videos