Johanna Hejdenberg. FOTO: Catharina Hugosson

Skyddsombud kritiserade GDs ledning – köptes ut

11 april, 2017

Arbetsmiljön på Mittmedia Journalisten kan nu berätta om bakgrunden till att journalistklubben lämnat in en misstroendeförklaring mot Mittmedias hela personalpolitik. Det handlar om ett infekterat bråk på Gefle Dagblad där två skyddsombud på kort tid fick gå med så kallade munkavle-avtal. ”Det här är inte rättssäkert och har skapat en enorm osäkerhet bland medlemmarna”, säger Johanna Hejdenberg, ordförande för Gävlesektionen.

Under lång tid har Mittmedia, med sina 28 tidningar, haft stora problem med arbetsmiljön. Misstroendeförklaringen kom efter att sektionen i Gävle, med SJF-medlemmar från både GD och Arbetarbladet, ville framföra sitt misstroende mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och Mittmedias personalchef Carin Andersson. Detta som ett sista steg för att komma till rätta med en konflikt som eskalerat efter att två skyddsombud blivit utköpta på för facket helt felaktiga grunder.

Skyddsombuden har skrivit på munkavle-avtal där de förbinder sig att inte uttala sig om händelserna. Men enligt källor med god insyn så hamnade det ena skyddsombudet, som arbetat på tidningen i 26 år, i onåd efter att hon skrivit en artikel för gratistidningen Mitt Gälves räkning om stadens uppmärksammade moské.

När Anna Gullberg fick läsa artikeln tyckte hon inte att den höll måttet och ville genomföra större ändringar, vilket varken skyddsombudet eller redaktören ville gå med på. I anslutning till det genomförde GD andra granskningar av moskéverksamheten och en släkting till imamen i Gävle mordhotade senare Anna Gullberg.

När det sedan kom fram att ledningen hade hemlighållit mordhotet för sin egen redaktion i en månad så reagerade båda skyddsombuden och mejlade sina kolleger.

– Efter att mejlet gått ut tog det bara några dagar innan det första skyddsombudet blev bortplockad från jobbet. Det borde inte ha föranlett den åtgärden, säger Johanna Hejdenberg.

Det andra skyddsombudet arbetade på avdelningen Trädgård där personen bland annat hanterade Instagramkontot GD Trädgård. Enligt uppgifter fick skyddsombudet, på ett möte i februari, reda på att Trädgård skulle läggas ned för att i stället gå under den samlade Mittmedia-vinjetten Bostadspuls. Då informerade skyddsombudet via Instagram att GD Trädgård inte skulle finnas kvar, för att sedan önska en trevlig vår och sommar till läsarna.

Det ansåg företaget vara skäl för uppsägning.

– De menar att skyddsombudet har tagit på sig utgivaransvar och avslöjat affärshemligheter. I båda fallen uppfattar vi grunderna för uppsägning som väldigt otillräckliga. Dessutom reagerar vi på sättet som arbetsgivaren gjort det här, eftersom de först arbetsbefriat personen, och först efter en vecka är intresserade av att prata med hen för att få en förklaring. Det här är inte rättssäkert och har skapat en enorm osäkerhet bland medlemmarna, säger Johanna Hejdenberg.

Sektionen menar att Carin Andersson och Anna Gullberg bär ett kollektivt ansvar.

– Det är på något sätt kollektiva beslut, ingen av dem har gjort det här på egen hand.

Anna Gullberg ser allvarligt på situationen.

– Efter de här starka reaktionerna där jag ser och förstår att det finns många frågor kring arbetsmiljön på GD, så har vi inlett ett arbete tillsammans, facket, arbetsgivaren och de nya skyddsombuden. Vi är överens om att vi ska ta extern hjälp för att ta oss framåt, säger Anna Gullberg.

Kan du sitta kvar om du i dagsläget inte har sektionens förtroende?
– Arbetarbladet och GDs SJF-medlemmar har utryckt sin oro och besvikelse över hur de upplever att jag hanterat två personal­ärenden, det är så jag uppfattar kärnan i deras kritik. Men de har också understrukit att de har ett stort förtroende för mig i publicistiska frågor. De här två medarbetarnas historia har inget att göra med att de var skyddsombud, där har jag och facket skilda meningar. Jag har en dialog med facket om hur vi ska ta arbetsmiljön framåt och är angelägen att vi hittar rätt för att minska den oro som finns. Det är naturligtvis inte alls bra att människor känner sig oroade.

Klubben anser att de två skyddsombuden fått sluta på felaktiga grunder. Vad hade du för skäl för att de skulle köpas ut?
– Vi har skilda meningar där och det är personalärenden där jag varken kan eller vill kommentera detaljer.

Carin Andersson berättar i ett mejl till Journalisten att ledningen har haft ett möte med SJF-klubben, där de har diskuterat misstroendet mot hela koncernen, och fler möten väntar.

”Kritiken som SJF klubben har framfört känns givetvis oerhört tuff för mig som personalchef. Men jag väljer i det här läget att lyssna och försöka bidra till en konstruktiv diskussion för att hitta en bra väg framåt", skriver hon. 

Hon vill inte uttala sig om enskilda personaläreden.

 

Detta har hänt:
I mars riktade Mittmedias journalistklubb en misstroendeförklaring mot företagets sätt att sköta personalpolitiken. Arbetsmiljön har länge varit ett akut problem på flera titlar och en medarbetarundersökning som klubben gjort, med 240 av koncernens journalister, visar också att fyra av tio anställda aktivt tagit steget och sökt sig från företaget.

Taggar: Mittmedia
Arbetsmiljön på Mittmedia

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies