Gå direkt till textinnehållet

Sjölin anklagar SVT för ”rovdrift på frilansar”

Den tidigare programledaren för Babel, Daniel Sjölin, går till hård attack mot SVT då han i en text på Expressen Kultur menar att de bedriver rovdrift på frilansar. Företaget håller inte med, de menar att de behöver en viss rörlighet eftersom de förnyar utbudet var 18e månad. 

Den tidigare Babel-programledaren Daniel Sjölin har skrivit en debatttext på Expressen Kultur som fått stor uppmärksamhet i flera medier. Det började med att Lina Thomsgård, som startade Rättviseförmedlingen och tidigare har jobbat som programledare för SVTs Kobra, påstår i podden Värvet att SVT fått henne att välja mellan jobbet som programledare eller att vara föräldraledig. SVTs HR-och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala vill inte kommentera Thomsgårds uppgifter eftersom SVT aldrig "kommenterar personalärenden".

Den förra programledaren för Kobra får dock stöd av Daniel Sjölin som i sin text menar att han utsatts för samma metoder av SVT och kräver nu ett stopp för programföretagets ”rovddrift på utsatta frilansar”.

Sjölin menar att han själv blev bortmanipulerad att avstå från två föräldrarledigheter, när han till sist väntade sitt tredje barn sa han upp sig:

”Jag gjorde förstås som jag ville när jag skulle bli pappaledig (lät man påskina). Men om jag gick på föräldraledighet och var borta en hel säsong – ja då (lät man påskina) skulle programmet kanske läggas ned (…)”Förutom typ Rapport, Aktuellt och Anslagstavlan ligger alla program alltid under nedläggningshot. Att då använda detta för att spela bort en utsatt frilansares föräldraledighet är vidrigt”, skriver Sjölin vidare. 

Till Aftonbladet berättar Daniel Sjölin om reaktionerna som varit många under dagen:

– Jag är fortfarande ganska skakad över gensvaret. I dag har vi en hel generation som levt hela sina yrkesliv under de här premisserna och nu är det flera av oss som börjar säga ifrån, säger han till Aftonbladet.

Sabina Rasiwala menar att det är bra att personalpolitiken diskuteras. 

– Texten i Expressen var väl yvig men det lämnar rum för eftertanke. Kan vi vara tydligare med vilka förutsättningar det finns för frilansare och andra under tidsbegränsade kontrakt? Men jag vill vara tydlig med att vi beviljar alla anställda, oavsett anställningsform, föräldraledighet. Vi har olika anställningsformer och över 2 000 fast anställda och är i behov av en viss rörlighet för att kunna förnya oss. Vi ser över vårt utbud var 18e månad och måste vara flexiba. Men det är möjligt att vi ska se över våra anställningsformer, men det kommer i så fall ske i en förhandling med våra fackförbund, säger Sabina Rasiwala.

Sabina Rasiwala menar vidare att SVTs chefer kan behöva bli tydligare med vilka förutsättningar som gäller.

– Men vi kan inte förändra vår anställningsformer utan att göra det i samarbete med fackföreningarna, säger hon.

Fackklubbarna är ju väldigt tydliga med att de vill se fasta anställningar och färre tillfälliga?
– Ja, men vi kan inte fastanställa alla frilansare, det finns vissa som vill vara fria och kunna skriva en bok eller ta kommersiella åtaganden som inte fungerar samtidigt som man jobbar här, det gäller att hitta rätt balans.

Fler avsnitt
Fler videos