Gå direkt till textinnehållet

SD begär folkomröstning om medielagar

Sverigedemokraterna begär att regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar avgörs i en folkomröstning. Nu ska riksdagen pröva frågan.

Sverigedemokraterna begär nu att regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar avgörs i en folkomröstning, skriver Aftonbladet. Eftersom SD utgör mer än en tiondel måste riksdagen pröva frågan. Minst en tredjedel av ledamöterna måste stödja förslaget för att ett beslut om folkomröstning ska fattas.

Bakgrunden är att Regeringen har föreslagit ett antal ändringar i mediegrundlagarna.

  • Bland annat vill de få stopp på publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd, exempel via Lexbase som erbjuder offentliga uppgifter från domstolar mot betalning.
  • Ett annat förslag handlar om hur länge en ansvarig utgivare ska hållas ansvarig för vad som publicerats på internet. I dag blir ansvarig utgivare  ansvarig för allt som ligger på webbsidansida, oavsett när det publicerats. Regeringen vill att det inte ska gälla publiceringar äldre än ett år, under förutsättning att straffbara yttranden tas bort inom två veckor från att det påtalats.

Enligt SD innebär förslaget att man från statligt håll ska kategorisera seriösa och oseriösa medier.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos