FOTO: Johannes Nesser

Så uppmärksammas
Pressfrihetens dag

3 maj, 2013

FNs världsdag för pressfrihet den 3 maj har uppmärksammats med manifestationer, priser, artiklar och krönikor. I Sverige är det Dawit Isaak som har stått i fokus.

På tidskriften Svartvitts manifestation i ABF-huset i Stockholm vid lunch talade bland andra Martin Schibbye och Johan Persson om Dawit Isaak, och kriminalförfattaren Börge Hellström (bilden) riktade hårt kritik mot utrikesminister Carl Bildt för den så kallade ”tysta diplomatin” som på tolv år inte gett något resultat.

I de svenska tidningarna har Dawit Isaak varit i fokus för uppmärksamheten i dag, med artiklar på ledarsidor, kultursidor och nyhetssidor.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter, Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist med flera personer skriver på SvD Brännpunkt i dag om Dawit Isaak.

Journalistförbundet har också skickat brev till Turkiets, Kinas, Irans och Eritreas ambassader i Sverige med en uppmaning att deras respektive regeringar släpper fängslade journalister fria.

Arbetarbladet har lämnat en del av ettan tom i dag, för att uppmärksamma läsarna på pressfrihetens dag. Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström skriver så här:

”Men det vi tar för givet i Sverige är inte givet runt om i världen. Just för att påvisa det lämnar vi en stor del av vår första sida tom i dag. Färre än 20 procent av världens befolkning har rätt att uttrycka sig fritt. Press- och yttrandefriheten stryps i många av världens länder. Obekväma åsikter straffas. Journalister fängslas eller mördas och även i Sverige ser vi tendenser att många politiker vill inskränka press- och yttrandefriheten. Därför bör vi alla värna om Sveriges stolta tradition när det gäller pressfrihet och kämpa för världens alla medborgares rätt till press- och yttrandefrihet, två av de viktigaste hörnstenarna i en väl fungerande demokrati.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies