Gå direkt till textinnehållet

Så snabbt sprids coronalögner på Facebook

Engelskspråkiga webbsidor som sprider desinformation om covid-19 (gula staplarna i bilden) kan ha nått fyra gånger så många människor som hälsomyndigheter och -organisationer (röda staplarna), visar en rapport från aktivistnätverket Avaaz.

Rapporten ”Facebook's Algorithm: A Major Threat to Public Health” som har tagits fram av Avaaz visar att infodemin kring coronapandemin på Facebook inte på något sätt är övervunnen, trots löften från Facebook att varningsflagga inlägg som länkar till artiklar med felaktig information.

42 sidor på Facebook har identifierats som superspridare av desinformation och dessa följs av sammanlagt 28 miljoner människor och har genererat cirka 800 miljoner visningar. Under det senaste året har desinformationsnätverk rörande global hälsa genererat cirka 3,8 miljarder visningar.

När spridningen av coronaviruset eskalerade som snabbast globalt i april fick kärnan i nätverket uppskattningsvis 460 miljoner visningar.

Annons Annons

Facebook har bara lyckats att varningsflagga 16 procent av inläggen, trots löften om att stoppa spridningen av desinformation.

De värsta spridarna av falsk hälsoinformation på Facebook är enligt Avaaz: Real Farmacy, Global Research och Collective Evolution.

Facebook anser inte att bilden som tecknas i rapporten är rättvisande, utan uppger i ett uttalande att man tack vare sitt globala nätverk av faktagranskare under perioden april till juni varningsflaggat 98 miljoner inlägg och raderat sju miljoner. Dessutom uppger Facebook att man har hänvisat två miljarder personer till information från hälsomyndigheter.

Fler avsnitt
Fler videos