Spridning på Facebook för tio största desinformationssajterna om global hälsa jämfört med de tio största hälsoorganisationerna. FOTO: Avaaz

Så snabbt sprids coronalögner på Facebook

24 augusti, 2020

Coronakrisen Engelskspråkiga webbsidor som sprider desinformation om covid-19 (gula staplarna i bilden) kan ha nått fyra gånger så många människor som hälsomyndigheter och -organisationer (röda staplarna), visar en rapport från aktivistnätverket Avaaz.

Rapporten ”Facebook's Algorithm: A Major Threat to Public Health” som har tagits fram av Avaaz visar att infodemin kring coronapandemin på Facebook inte på något sätt är övervunnen, trots löften från Facebook att varningsflagga inlägg som länkar till artiklar med felaktig information.

42 sidor på Facebook har identifierats som superspridare av desinformation och dessa följs av sammanlagt 28 miljoner människor och har genererat cirka 800 miljoner visningar. Under det senaste året har desinformationsnätverk rörande global hälsa genererat cirka 3,8 miljarder visningar.

När spridningen av coronaviruset eskalerade som snabbast globalt i april fick kärnan i nätverket uppskattningsvis 460 miljoner visningar.

Facebook har bara lyckats att varningsflagga 16 procent av inläggen, trots löften om att stoppa spridningen av desinformation.

De värsta spridarna av falsk hälsoinformation på Facebook är enligt Avaaz: Real Farmacy, Global Research och Collective Evolution.

Facebook anser inte att bilden som tecknas i rapporten är rättvisande, utan uppger i ett uttalande att man tack vare sitt globala nätverk av faktagranskare under perioden april till juni varningsflaggat 98 miljoner inlägg och raderat sju miljoner. Dessutom uppger Facebook att man har hänvisat två miljarder personer till information från hälsomyndigheter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies