Gå direkt till textinnehållet

Så har frilanskontoren drabbats av pandemin

Pandemin har slagit hårt mot många av landets frilansar och flera av Stockholms största frilanskontor drabbades också när hyresgästerna försvann. ”Det har aldrig varit så många lediga platser sen jag startade frilansgruppen 1995”, säger Gustav Forsberg, som driver frilanskontoret Apelsinlunden på Södermalm.

Apelsinlundens lokaler ligger i ett flerfamiljshus vid Allhelgonakyrkan i Skanstull och har nio fasta kontorsplatser och fem flexibla platser.

När pandemin drabbade landets frilansar märktes det också i den här lokalen. Under pandemin har ägaren Gustav Forsberg, som också driver det egna produktionsbolaget Programverket, framför allt märkt att många har sagt upp sina fasta platser.

I skrivande stund saknar Apelsinlunden hyresgäster för fyra av sina fasta platser. Ungefär hälften av dem som har försvunnit från Apelsinlundens lokaler arbetar som journalister, uppskattar Gustav Forsberg.

Annons Annons

– Det är mer populärt med flexibla platser eftersom många varit här rätt sällan, säger han.

Under de år Gustav Forsberg drivit frilanslokalen har han aldrig varit med om något liknande som under pandemin.

– Det har aldrig varit så många lediga platser sen jag startade frilansgruppen 1995.

Katarina Kuick, på Journalistgruppen Kajak som driver kontorslokaler på Reimersholme i Stockholm, är inne på samma spår.

Hos Kajak, med 13 kontorplatser, har man också sett förändringar efter pandemin. Många av journalisterna har försvunnit och det är främst författare och översättare som har kommit in.

– Det är ett genrerationsksifte på gång hos oss också, flera av våra journalister var på väg mot pension men hade tänkt vara kvar i fyra eller fem år till. Några upptäckte att det gick bra att jobba hemifrån så de fortsätter med det. Andra valde att gå i pension tidigare än vad man hade tänkt, säger Katarina Kuick.

Katarina Kuick berättar också att några av deras hyresgäster fick lämna journalistiken under pandemin och satsa på annat för en inkomst.

– Det har absolut skett förändringar. Jag har en känlsa av att flera av journalisterna redan var inne i en kris med färre uppdrag innan pandemin, säger Katarina Kuick.

Margaretha Holmqvist är ordförande i frilanskollektiver Blå kontoret där i princip alla jobbar inom mediebranschen.

I deras lokaler på Drottninggatan är i dag 4,5 platser av 27 lediga.

– En viss rotation är det alltid, oavsett pandemin, säger Marghareta Holmqvist.

Under pandemin var det några av hyresgästerna som försvann direkt, men Blå kontoret har upplevt relativt få avhopp trots tuffa tider.

– Känslan är att många tycker det är viktigt att ha kvar sin plats. Även om också jag jobbade hemifrån så är det viktigt med ett sammanhang och kollegor. Vi har inte sett några massavhopp, några av dem som lämnade var relativt nya, säger Marghareta Homqvist.

Efter pandemin är det flera hyresgäster som har kommit tillbaka.

– Några av våra hyresgäster gjorde andra saker under pandemin men är nu tillbaka. Sen tror jag att många kanske har väntat, man hade tänkt skaffa sig en frilansplats men sen kom pandemin och då kände man att om man kan jobba hemma så gör man det.

En del av förklaring till att Blå kontoret klarat sig bra från avhopp är att det också jobbat hårt med marknadsföring.

– Vi har marknadsfört kontoret även under pandemin med nyhetsbrev och inlägg på Facebook och Instagram. Tidigare i år gjorde vi också en film som vi kört i sociala medier. Nu känns det kul att kunna komma igång med andra verksamheter som externa frukostmöten och mingel, säger Margaretha Holmqvist.

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt har själv en plats på frilanskontoret Kombinera, som har totalt 13 platser.

Också där har många hållit sig borta under pandemin, tre personer har lämnat kontoret, och en har fått betalninganstånd efter att ha blivit av med alla sina uppdrag.

Det finns inga siffor eller undersökningar från Frilans Riks som visar hur många frilansar som slagits ut eller lämnat branschen under pandemin.

– Jag vet att det varit ekonomiskt tufft för frilansarna och kan tänka mig att hyran för ett frilanskontor blev en utgift som fick stryka på foten, säger Gert Lundstedt.

Fler avsnitt
Fler videos