RUG ska ta upp
Anwar-debaclet med UD

29 juni, 2017

Censur på Rosenbad UPPDATERAD. I går kunde Journalisten avslöja hur frilansjournalisten Anwar Hossain fördes bort av Bangladeshs säkerhetstjänst som raderade 73 bilder i hans mobiltelefon under en pressträff i Rosenbad. Nu ska bland annat Reportrar utan gränser (RUG) ta upp saken direkt med UD.

Såväl Dagens Nyheter som Sveriges Radio, Ekot och SVT rapporterade under gårdagen om Journalistens avslöjande om Anwar Hossains medverkan på pressträffen mellan Bangladeshs premiärminster och Stefan Löfven i Rosenbad, då han blev bortförd av Bangladeshs säkerhetstjänst som också raderade bilderna i hans mobiltelefon.

Anwar Hossain drev tidigare en regimkritisk blogg i hemlandet Bangladesh, och ansökte om asyl i Sverige 2009 efter att falskeligen ha anklagats för mord i Bangladesh vid två tillfällen. Vid tillfällena då morden begicks befann han sig i Sverige.

I en intervju med SR är RUG-ordföranden Jonathan Lundqvist mycket kritisk till UD och det som skett på svenskt territorium.

"Det är ironiskt att det som får betraktas som den svenska demokratins hjärta inte klarar av att upprätthålla en så pass enkel regel", säger Jonathan Lundqvist, till SR.

UD försökte inledningsvis försvara Anwar Hossain, men när hans bilder raderades försökte ingen hindra säkerhetstjänstemännen. Sedan betalade UD för att han skulle få bilder från en nyhetsbyrå, som kompensation för det inträffade, berättar Anwar för Ekot.

"Jag har aldrig hört något liknande", säger Jonathan Lundqvist. "Att man tvingar en fotograf att ta bort bilder och sedan ersätter dem".

RUG ska nu ta detta vidare och prata med UD om saken.

"Det intressanta blir nu att höra vad Utrikesdepartementet tänker göra för att det här inte ska hända igen. Det är den viktigaste delen", fortsätter Lundqvist.

Även advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker, i en intervju med SR, att regeringen bör kalla upp Bangladeshs ambassadör och be journalisten om ursäkt.

Journalisten söker UD och Bangladeshs ambassad i Stockholm.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Rolf fre, 2017-06-30 03:21
Lär er knepen. Det finns verksamma motgift mot detta. Om en ”gorilla” hoppar på er och kräver att ni raderar bilder, gör det. Ta inga fler bilder. 1. Ta ur kortet ur kameran eller mobilen (sätt upp kameran så bilderna finns på det utbytbara SD kortet). Sätt i ett nytt SD kort. Bilderna finns kvar, dom syns bara inte. Använd sedan ett program som Recuva (gratis) för att återskapa dom. Det fungerar. 2. Installera ett automatiskt back-up program på mobilen. När bilden lagras på SD kortet lagrar programmet automatiskt en kopia på någon annan plats. Ni raderar originalet, kopian finns kvar. 3. Installera ett program på mobilen som automatiskt laddar upp bilden till ett moln-storage (som Dropbox, men det finns m[nga). Ni raderar alltså bilden på mobilen, men kopian i molnet kan sedan laddas ner. Glöm inte att se vettskrämda ut när ni blir tillsagda av ”gorillan”. ;-)
Censur på Rosenbad

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies