Gå direkt till textinnehållet

Räddningstjänsten vägrar tala med P4 Dalarna

P4 Dalarna granskade i veckan hur sommarens skogsbrand på Älvdalens skjutfält hanterades av räddningstjänsten. Efter granskningen vägrar räddningstjänsten i Mora, Orsa och Älvdalen att prata med någon reporter från kanalen.

Reportrarna Lisa Linder Lindberg och Johan Lundahl började sin granskning för ungefär tre veckor sedan och intervjuade bland andra en räddningsledare och räddningschef ett flertal gånger. Vid den sista intervjun innan publicering blev räddningsledaren irriterad över frågorna.

Efter det kom ett mejl till redaktionsmejlen där räddningsledaren ville komma i kontakt med ansvarig utgivare, och efter publiceringen kom en skrivelse på mejl undertecknad av flera räddningschefer och räddningsledare där de deklarerade att de i framtiden inte har för avsikt att ”samarbeta med P4 Dalarna”, berättar reportern Lisa Linder Lindberg.

– Räddningsledaren har fått uttrycka sin syn på saken i långa intervjuer som fått stort utrymme i inslagen. Det har klart och tydligt kommit fram vad han tycker om de uppgifter vi har publicerat, säger Lisa Linder Lindberg.

Annons Annons

Under fredagen uppstod en stor brand i ett växthus i Orsa kommun och när en reporter kontaktade räddningsledaren för att få information sa han att han efter veckans granskning inte pratar med P4 Dalarna.

– Om det hade blivit ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om branden idag så är vi en beredskapskanal och måste informera om det är en olycka. Då är ju räddningsledaren den person vi har kontakt med. Det här blir en väldigt märklig situation, menar Lisa Linder Lindberg och Johan Lundahl.

“Jag kan bara konstatera att det både är ohållbart och orimligt att räddningstjänsten skulle utestänga oss från den information vi behöver för att fullfölja vårt beredskapsuppdrag, det vill säga förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser“ skriver P4s ansvarige utgivare Päivi Hjerp i ett mejl till Journalisten.

Journalisten har inte lyckats nå räddningstjänsten i Dalarna för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos