Programledare för glad i Bagaren och kocken

14 december, 2020

GRN-beslut P4 Extras bidrag till Radiohjälpens insamling ”Världens barn” kan kosta Sveriges Radio 50 000 kronor för att en programledare uttryckte positiva omdömen om Bagaren och kockens köksredskap, som lottades ut bland lyssnare.

Den 29 september sände P4 Extra ett inslag där programledaren presenterade varor och tjänster som lyssnarna hade chans att vinna om de skänkte pengar till Radiohjälpens insamling ”Världens barn”.

Bland annat uppgav programledaren att man kunde vinna: ”Ett exklusivt kökspaket från Bagaren och kocken med allt du behöver när det gäller proffsiga knivar, kastruller och andra köksverktyg”.

Inslaget anmäldes av en person till Granskningsnämnden för radio och tv, som fäller SR för att ha brutit mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

”Nämnden anser att det genom det värderande omdömet av varorna uppstod ett kommersiellt gynnande som inte uppvägdes av ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse”, skriver nämnden i sitt beslut.

Granskningsnämnden kommer att ansöka hos förvaltningsrätten om att SR ska påföras en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies