Gå direkt till textinnehållet

Peter Örn ny VD för Sveriges Radio

Riksteaterns VD Peter Örn blir ny VD för Sveriges Radio. “Han är den bäste radiochef vi kunnat få”, säger styrelsens ordförande Ove Joanson.

Riksteaterns VD Peter Örn blir ny VD för Sveriges Radio. “Han är den bäste radiochef vi kunnat få”, säger styrelsens ordförande Ove Joanson.

På måndagsförmdidagen beslutade Sveriges Radios styrelse efter ett kort möte att förorda Peter Örn som ny VD för Sveriges Radio. Styrelsen var enig, men Sif-klubbens representant Kjell Cladin och journalistklubbens representant Witold Lanzenberg avstod att rösta “av procedurella skäl”, enligt Ove Joanson.

Örns namn har förekommit i spekulationerna om en ny VD-kandidat. Att ett beslut skulle tas redan nu var dock överraskande. Så sent i morse sade Ove Joanson att målet var att nå beslutsläge till styrelseseminariet den 23 september.

Hans namn har inte tagits upp på något styrelsemöte, utan det har tagits fram av den rekryteringskommitté som styrelsen utsåg vid sitt möte i juni. Förankringen av Örns namn har skett i telefonkontakter med styrelseledamöterna under juli.

– Vi har velat agera på ett sätt så att vi kunnat undvika uppmärksamhet, konstaterade Ove Joanson vid ett personalmöte och presskonferens på måndageftermiddagen.

Den 31 juli fick Örn en förfrågan om VD-tjänsten. En dryg vecka senare tackade han ja. Under förra veckan har han sedan träffat ledamöterna i styrelsen, innan beskedet i dag gjordes offentligt, samtidigt som Örn informerade personalen på Riksteatern.

– Peter Örn är den bästa radiochef vi kunnat få. Han är en stark idémänniska, som alltid drivits och burits av idéer och som är bäst i Sverige på att artikulera idéerna, konstaterade Ove Joanson.

Peter Örn är 49 år och har tidigare varit generalsekreterare för Svenska Röda Korset samt aktiv i folkpartiet, som partisekreterare och ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund. Han var också ordförande för analysgruppen för granskning av Estoniakatastrofen, samt är ordförande för Erikastiftelsen som bedriver verksamhet för barn med psykiska problem.

På presskonferensen förklarade Peter Örn varför han tackade ja till jobbet:

– Jag kunde inte tacka nej. Det ska bli…roligt.

Fler avsnitt
Fler videos