Gå direkt till textinnehållet

Östgöta media bantar fototjänster

Fem fotografer ska bli tre på Norrköpings-Tidningar och två fotograftjänster ska bort på Östgöta Correspondenten när Östgöta Media satsar på en egen bildbyrå.

Journalisten berättade redan i början av oktober om sparpaketet på Östgöta Media (Östgöta Correspondenten, Motala Vadstena Tidning, Norrköpings Tidningar, Västerviks-Tidningen och Folkbladet i Norrköping) där ledningen vill banta med 22 tjänster.

Förhandlingarna om turordningslistan inleds på måndag. Men redan nu kan Journalisten avslöja att ledningen vill att fem fotografer ska bli tre på Norrköpings Tidningar (NT) och två fotograftjänster ska bort från Corren.

Vi räknar med en övertalighet på 22 tjänster totalt och skapar en gemensam bildbyrå för Östgöta Media med nio fototjänster inkluderat en chef. Det är fyra fototjänster färre än vi har i dag, säger Anna Lindberg, publisher på Corren, som fått i uppdrag av styrelsen att ta fram den nya organisationen.

De två fotograferna som nu tvingas sluta har jobbat i 30 respektive 10 år på tidningen. Minst en av dem har multikompetens och skulle kunna jobba på andra avdelningar, enligt en källa. 

Det vi vet är att två fotograftjänster ska bort från NT, sen får vi se på måndag hur det blir, jag kan inte föregå den förhandlingen, säger Calle Slättengren (bilden), journalistklubbens ordförande på NT.  

En källa säger till mig att trots att fotografen på NT har multikompetens så vill inte arbetsgivaren låta den personen jobba på en annan avdelning?
Det är något som arbetsgivaren får tala om för oss under förhandlingen, jag representerar de här två personerna så jag kan inte säga exakt vad arbetsgivaren har sagt. Men vår linje är helt klart att fotograferna har kompetens att syssla med annat, säger Calle Slättengren.

Calle Slättengren beskriver nu en oro på redaktionen. Både över hur NT ska klara bildkvaliteten och för hur man ska orka med arbetsbördan.

Vi känner oro för hela organisationen i sig och det har vi framfört i förhandlingar. Vi anser att bemanningen är för liten på alla områden. Vi blir färre och färre och ska göra mer och mer samtidigt som arbetsgivaren vill ha än bättre produkter. Det är svårt att få den matematiken att gå ihop, säger Calle Slättengren.

Anna Lindberg bekräftar att det just nu är två fototjänster för mycket på Corren enligt ledningens nya förslag. Men hon vill inte diskutera frågan om fotografen som har multikompetens på NT.

Det är definitivt inte en fråga jag diskuterar med pressen i det här läget, det är en fråga för förhandlingen på måndag, säger hon.

Hur mycket ska ni spara?
Det är lite svårt att överblicka totalt sett men det är en rejäl besparing.  

Hon förstår också att det är oroligt just nu på redaktionerna inom Östgöta Media.

Jag har stor respekt för det, självklart blir man orolig när vi gör om en organisation som kommer påverka alla medarbetare. Men mitt uppdrag är att bygga något som inte bara ska spara pengar, utan också bygga så våra varumärken ska vara starka på den lokala marknaden i år framöver. 

Fler videos
Fler avsnitt