Gå direkt till textinnehållet

Oro på GDs redaktion – några har gått hem

Ett fåtal medarbetare på Gefle Dagblad valde att lämna byggnaden efter bombhotet på torsdagsförmiddagen. ”Vi fortsätter att jobba och de som känt oro har naturligtvis fått gå hem, det är självklart och inte alls konstigt”, säger GDs chefredaktör Anna Gullberg till Journalisten.

Bombhotet mot Gefle Dagblad som Journalisten berättat om är kopplat till tidningens granskning av militant islamism i Gävlemoskén. Arbetet med granskningen har pågått i flera månader och har involverat en grupp reportrar.

GD har skrivit om islamistisk extremism i Gävle vid tidigare tillfällen i år.

– De tidigare publiceringarna väckte starka reaktioner och ledde till att vi fick fler tips från oroliga muslimer. De har i sin tur lett fram till den artikelserie som vi började publicera i måndags, berättar GDs chefredaktör Anna Gullberg.

– Publiceringen har förskjutits eftersom vi sökt representanter för moskén för intervjuer, och de har avböjt.

Bombhotet på torsdagsförmiddagen är det första konkreta hotet som riktats mot GD i samband med tidningens artiklar om Gävlemoskén. Hotet framfördes till polisen och gick ut på att artiklarna på GDs sajt skulle tas bort, annars skulle det ”smälla en bomb”.

– Läget just nu är att polisen är kvar utanför byggnaden. Det finns ingen bomb i huset. Vi fortsätter att jobba och de som känt oro har naturligtvis fått gå hem, det är självklart och inte alls konstigt. Det är ett fåtal personer som velat lämna byggnaden, säger Anna Gullberg.

– Polisen sköter utredningen och säkerheten. Vi har också en egen säkerhetsplan som togs fram inför publiceringen eftersom vi befarade att det skulle kunna komma hot. Säkerheten är hög och god.

Vad säger du om hotet?
– Det är helt oacceptabelt på så många olika sätt. Ur ett publicistiskt perspektiv är det ett hot mot yttrandefriheten och demokratin. Men jag tänker förstås framför allt på medarbetarna som blivit hotade till livet. Det sätter en oerhörd press på alla.

Fler avsnitt
Fler videos