Gå direkt till textinnehållet

Örjan Björklund lämnar Lärarnas Tidning

Lärarnas Tidnings chefredaktör Örjan Björklund har sagt upp sig. Skälet är ”dribblandet med det publicistiska uppdraget” som Lärarförbundet ägnat sig åt.

Örjan Björklund, som varit chefredaktör på Lärarnas Tidning sedan 2015, sade upp sig för en tid sedan. Igår blev beskedet offentligt.

Han har flera gånger det senaste året kritiserat de förändringar vid tidningsavdelningen och i tidningarnas uppdrag som Lärarförbundet genomfört: bland annat har granskningen av förbundet lyfts ur det redaktionella programmet, och tidningsavdelningen har inlemmats i kommunikationsavdelningen, som man också nu flyttar ihop med.

– Dribblandet med det publicistiska uppdraget är det som ligger till grund för mitt beslut. Jag tror det går att bedriva schyst journalistik även på en sammanslagen avdelning – jag hoppas det i alla fall – men känner inte att jag vill vara den som gör det. Jag tror inte att man kan blanda journalistik och kommunikation, säger Örjan Björklund.

Annons Annons

Du har tidigare sagt att du skulle gå den dag förbundet aktivt försöker lägga sig i er journalistik – har något sådant hänt?
– Nej, och det har inte hänt något nytt just nu, jag har varit på väg att sluta under en längre tid men stannat. Bland annat eftersom folk har mått väldigt dåligt; det här har varit en process som skötts illa. Det är ingen hemlighet att det har varit ett väldigt arbetsamt och slitigt år.

”Jag anser att det finns utrymme att fortsätta att granska, men en annan chefredaktör kan göra en annan bedömning. Det blir väldigt beroende på person”, sade du till oss i höstas. Hur ser du på risken att din efterträdare inte tar den striden?
– Jag hoppas att det kommer någon som vill fortsätta ta den striden och stå upp för självständigheten. Protokollskrivningen vi fick på kongressen stärker tidningarnas rätt att fortsatt granska förbundet. Jag har också det senaste året försökt visa att det fortfarande går att bedriva oberoende journalistik här.

Vad ska du göra nu?
– Vila mig och koka knäck. Och efter helgerna har jag tänkt frilansa som chef och konsult. Jag har ett sådant uppdrag på gång, men det kan jag inte tala om än.

Örjan Björklund blir den tredje av fyra tidningschefer vid Lärarförbundet som slutar 2018. Annica Grimlund sade upp sig i januari och Gertrud Svensén är tjänstledig under våren 2019, också hon uttryckligen på grund av förändringarna vid tidningsavdelningen.

Fler avsnitt
Fler videos