Omvärlden lägger ner papperet

12 november, 2014

FOTO: Åse Bengtsson Helin Sidas tidning Omvärlden slutar komma ut i pappersform från årsskiftet. Orsaken är för höga kostnader för tidningen, som nu blir digital, gratis och annonsfri. ”Det är förstås jättetråkigt”, säger Anki Wood, chefredaktör på Omvärlden.

Kommunikationschefen Joachim Beijmo uppger i ett pressmeddelande från Sida att nedläggningen av papperet också innebär en satsning på digitala kanaler.

”Omvärlden har ett fantastiskt innehåll, men når för få i förhållande till vad den kostar”, skriver Joachim Beijmo i pressmeddelandet.

De senaste åren har Sida haft en nettokostnad för tidningen på fem miljoner kronor per år, trots intäkter från prenumerationer och annonser. Nu blir tidningen helt digital och gratis, men också annonsfri.

Kontraktet med redaktionen löper ut vid årsskiftet och nu vidtar en snabb upphandling för nästa kontrakt.

På Omvärldens redaktion vet man inte om man kommer att få fortsätta att göra den digitala tidningen eller inte.

– Det är jättesorgligt att papperstidningen läggs ned, vi tycker att den är väldigt snygg och vi får ofta beröm för den. Om vi får fortsätta att arbeta med tidningen efter nyår ska det förstås bli spännande, men det vet vi inte just nu. Det var ett snabbt beslut av Sida, säger Omvärldens chefredaktör Anki Wood till Journalisten.

Hur ska man få bättre ekonomi i tidningen genom att göra den gratis och annonsfri?
– Det får du fråga Sida om. De vet förstås att det kostar pengar att göra en digital tidning, så de kommer att fortsätta att finansiera den.

Omvärlden har cirka 4 000 prenumeranter som kommer att kontaktas av Sida. De som har betalat för fler nummer kommer att få tillbaka sina pengar. Sida uppger att Omvärlden ska fortsätta att vara en självständig journalistisk produkt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies