Gå direkt till textinnehållet

Ökat stöd för Odd F Lindberg

YTTRANDEFRIHET Nu ökar trycket, och möjligheterna, för att den landsflyktige sälfångstinspektören Odd F Lindberg ska få resning i sitt hemland Norge.

YTTRANDEFRIHET Nu ökar trycket, och möjligheterna, för att den landsflyktige sälfångstinspektören Odd F Lindberg ska få resning i sitt hemland Norge.

Först kammade den svenske kronofogden noll när han förra veckan skulle driva in de norska säljägarnas skadeståndskrav, som med räntor nu nästan är uppe i en miljon kronor. Alla kontrollerade register tyder på att Odd F Lindberg helt enkelt är utblottad, och kronofogden har nu avslutat försöken att mäta ut hans tillgångar.

Samma dag hölls förhandlingar i Europadomstolen i Strasbourg, i yttrandefrihetsmålet mellan norska staten och Tromsö tidning. Tidningen har låtit trycka Odd F Lindbergs kritiska rapport, trots att den sekretessbelagts av norska myndigheter. Efter år av tvister ligger nu beslutet hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De flesta bedömare tror att yttrandefriheten och tidningen vinner, en utgång som i så fall också kan få stor betydelse för Lindbergs egen fällande dom. Europadomstolens beslut offentliggörs tidigast om en månad.

Annons Annons

Samtidigt fortsätter många i Norge så sakteliga att ändra uppfattning om den forne ”folkefienden”. Journalisten har tidigare berättat om hur fler och fler norska journalister offentligt ger Lindberg sitt stöd och en insamling för att betala skadeståndet är också på gång.

Vidare erbjöd häromveckan en stor fastighetsägare i Trondheim den utblottade och skadeståndsdömde Lindberg med familj gratis boende. En läkare i samma stad har erbjudit familjen gratis sjukvård.

Odd F Lindberg säger till den norska tidningen Dagbladet att han är tacksam och rörd över erbjudandena.

– Men vi måste tänka oss noga för. I många år har vi förgäves sökt stöd i Norge. Det känns svårt när någon plötsligt öppnar famnen för oss, säger Lindberg som nu också kanske får ett mer officiellt stöd från Journalistförbundet i Sverige:

– Vi undersöker just nu om vi kan stötta honom på något sätt, säger SJFs ordförande Håkan Carlson. Exakt hur kan jag däremot inte säga i dagsläget.

På måndag, den 8 februari, åker Odd F Lindberg tillbaka till Norge – till nordliga Tromsö – för deltagande i ett yttrandefrihetsseminarium.

Fler avsnitt
Fler videos