Gå direkt till textinnehållet

Nya krisstöd på gång redan i december

Nya statliga krisstöd förbereds av regeringen sedan pandemin tagit ny fart. Men det verkar som att frilansmarknaden står sig relativt bra denna gång. ”Glädjande nog verkar situationen vara hyfsad för en stor del frilansar. Färre än man kunde befara har drabbats riktigt hårt”, säger Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt.

Totalt handlar det om tre stöd som förbereds för att snabbt kunna återinföras, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Bland annat återinförs omställningsstödet för december, vilket kan komma att förlängas med ytterligare tre månader.

Ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag ska också återinföras för december. I likhet med omställningsstödet har man beredskap för att förlänga stödet ytterligare om det skulle behövas.

En förutsättning för stöd ska bland annat vara att den enskilde näringsidkaren respektive handelsbolaget under stödperioden förlorat mer än 30 procent av sin nettoomsättning jämfört med referensperioden.

Annons Annons

Regeringen förslår också en utökning av möjligheterna för tillfälliga skatteanstånd.

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt välkomnar att ett krisstöd återinförs.

– Vi slogs ju för att enskilda näringsidkare och handelsbolag skulle omfattas av stödet, eftersom inte så många frilansar har aktiebolag, säger han till Journalisten.

Enligt de signaler Lundstedt fått från ordförande i frilanssektionerna har frilansmarknaden återhämtat sig relativt väl sedan den störtdök då pandemin bröt ut.

– Glädjande nog verkar situationen vara hyfsad för en stor del frilansar. Färre än man kunde befara har drabbats riktigt hårt, säger Lundstedt.

Hanna Lundquist
Klas Granström

Fler avsnitt
Fler videos