Gå direkt till textinnehållet

Nu ska klubbarna börja prata intäkter

Journalistförbundets stora Framtidskonferens som inleddes i dag innebär ett helt nytt moment i förbundets verksamhet. Förbundet vill få klubbarna att samverka med arbetsgivarna i intäktsfrågan.

Den tre dagar långa Framtidkonferensen som pågår just nu handlar om finansieringen av journalistiken. Konferensen är den största sammankomsten av förtroendevalda i förbundet någonsin. Nästan 200 personer från klubbar och distrikt i hela landet är samlade i Nynäshamn.

Journalistförbundets styrelse vill nu styra de lokala journalistklubbarna i en helt ny riktning – de ska starta samverkan med arbetsgivarna för att ta fram framtida affärsmodeller. 
Inledningen på konferensen handlar bland annat om annonsering, textreklam och produktplacering.
 
– Klubbarna och de anställda måste vara med och hjälpa till i den här krisen. Det är strukturella förändringar vi ser. Finansieringen av journalistiken har fungerat på ett sätt som vi hittills varit tillfreds med. Nu förändras finansieringen, och då måste Journalistförbundet delta i förändringsarbetet, som yrkesförbund, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till Journalisten.
 
– Det är vi journalister som drabbas av krisen. Vi behöver komma in i koncernrummen och företagssrummen där framtidsfrågorna diskuteras. Allting måste upp på banan och arbetsgivarna har inte råd att inte lyssna på oss, säger Jonas Nordling.
 
Det är en ny inriktning på förbundets verksamhet?
– Egentligen inte. Det här är old school fackligt – det handlar om medbestämmandelagen. Vi ska vara med och bestämma om företagens verksamhet.
 
Men detta är första gången Journalistförbundet gör en konferens med fokus på finansieringen av journalistiken?
– Ja, och vi har fria händer i den här diskussionen. Det finns inga inriktningsbeslut av tidigare kongresser rörande detta, säger Jonas Nordling.
 
Att Journalistförbundet inte tidigare har varit drivande för att klubbarna ska få insyn och delaktighet i affärsmodellerna, och att mycket beslutas på koncernnivåer över huvudena på de lokala klubbarna, är ett stort problem anser Jonas Nordling.
 
– Det är därför vi organiserar om klubbarna och skapar koncernfack, säger han.
Fler avsnitt