Gå direkt till textinnehållet

Norran lanserar nyheter på engelska

Den nya industriboomen i norra Sverige har gett hög inflyttning från andra länder. Nu satsar Norran i Skellefteå på att göra lokala nyheter på engelska.

Etableringen av batterifabriken Northvolt, tillsammans med andra satsningar inom den gröna industrin, har gjort att Skellefteå fått många nya invånare från andra länder på kort tid.

– Vi märker att det är svårt för många nyinflyttade att ta del av vad som händer i stan. Det finns en känsla av utanförskap som inte är bra. Genom att tillgängliggöra Norrans innehåll hoppas vi kunna bidra till att Skellefteås nya invånare ska känna sig välkomna och bli en del av samhället, säger Norrans chefredaktör Malin Christoffersson i ett pressmeddelande. 
 
Norran lanserar en särskild avdelning på sajten, där man översätter ett urval av innehållet till engelska. Planen är också att producera nytt material särskilt riktat mot denna målgrupp. 

En engelskspråkig redaktör, Paul Connolly, har rekryterats för uppdraget. Han har en lång karriär bakom sig som journalist på The Local och The Guardian i England, men även som översättare. 

Annons Annons

Sedan knappt elva år tillbaka bor han i Västanträsk utanför Skellefteå och vet hur det är att vara ny i stan.

– Förutom lokala nyheter vill jag hjälpa inflyttare att bättre förstå de svenska traditionerna och hur olika samhällsinstanser fungerar, så en del av mitt material kommer att handla om det. Jag hoppas kunna bidra med en hel del som kan öka möjligheterna att snabbare integreras, säger Paul Connolly i en kommentar.

Under den första tiden kommer Norrans artiklar på engelska att vara öppna för alla, men på sikt ska de bli en del av den digitala prenumerationsaffären. 

Läs mer: Industriboom lyfter tidningar i norr
 

Fler avsnitt
Fler videos