Gå direkt till textinnehållet

Norra Halland jobbar nära läsarna

Tidningen Norra Halland har ökat sin upplaga fem år i rad. Framgångs­receptet? Att göra en traditionell lokaltidning med nära band till sina invånare.  

I dag ingår större delen av dagstidningarna i Sverige i mediekoncerner. Norra Halland i Kungsbacka utgör ett undantag. Tidningen ägs av en ekonomisk förening där en majoritet av andelsägarna är invånare i staden. Norra Hallands slogan är: ”Ägd av Kungsbackabor”.

Några anställda på tidningen har köpt andelar i ägarföreningen. En av dem är reportern Kristian Alm.

– Det var mer en symbolisk handling, jag gjorde det inte av ekonomiska skäl. När man möter folk som säger att det bara är koncerner och riskkapitalister som äger tidningar är det en bra känsla att kunna säga att jag är delägare.

Även tidningens VD och ansvarige utgivare Elisabeth Blide äger andelar i föreningen och säger som Kristian Alm att det handlar om den relation man har till tidningen, och att det inte rör sig om stora summor, utan om några tusenlappar.

Några påtryckningar från andelsägarna att tidningen ska skriva om vissa ämnen har hon inte upplevt. De samtal hon fått är från dem som är nöjda med att tidningen går bra efter att under flera år haft ekonomiska problem. Antalet prenumeranter har stadigt ökat de senaste fem åren och är nu uppe i 10 100.

Hon påpekar att det till viss del kan bero på att Kungsbacka är en tillväxtkommun.

– Men våra konkurrenter har inte samma utveckling, säger Elisabeth Blide.

Konceptet är att gå varsamt fram. De trogna prenumeranterna ska känna igen sig samtidigt som man ska locka till sig nya läsare.

– Vi uppdaterar papperstidningen med varsam hand. Det är på nätet vi gjort förändringar.

För ett par år sedan bjöd Norra Halland in läsare som bland annat fick betygsätta tidningens olika avdelningar. Då framkom att familjesidor och artiklar om föreningsmöten ansågs viktiga, sånt som många journalister sett ner på som returinformation.

– För mig blev det ett uppvaknande. Vi ska ha kvar det som läsarna tycker är viktigt.

Elisabeth Blide säger att den ekonomiska föreningen inte gett henne i uppdrag att göra någonting radikalt nytt. Uppdraget är att göra en papperstidning och en hemsida med nyheter.

– Det finns inget tryck på att det ska vara digitalt först. Man ska inte fixa någon som inte är trasigt, säger Elisabeth Blide.

Bara för att tidningen är traditionell med familjesidor och föreningsnyheter innebär det inte, enligt Elisabeth Blide, att den är inställsam. Norra Halland granskar vad som sker i kommunen och satsar på att ta fram egna nyheter.

– Vi har trogna prenumeranter och har lyckats attrahera nya läsaren. Vi gör en tidning som innehåller det folk vill ha. Stommen är bra nyhetsarbete, säger Elisabeth Blide.

I år tilldelades reportrarna Kristian Alm och Josefine Julén en guldspade för sin granskning av ett familjehem där det bodde unga pojkar som for illa.

– Jag tycker att vi jobbar hårt med nyhetsfokus. Vi tar fram egna nyheter, vi vill göra en bra tidning, säger Josefine Julén och tillägger att hon har nya avslöjanden på gång.

Att Norra Halland är nära läsarna blev uppenbart efter utmärkelsen. På redaktionen har man förstått att många läsare ser det som att det var deras tidning som vann guldspaden.

                                                          ***

Presstöd på sju miljoner

Även om det nu går bra för Norra Halland är tidningen beroende av presstöd för att klara sig ekonomiskt.

Tidningen ges ut av Norra Hallands ekonomiska förening. De 5 700 andelarna i föreningen ägs av 116 privatpersoner och fem föreningar.

Störst är Hallandsbygdens tidningsförening som har runt 20 procent av röstandelarna. Några avdelningar inom Centerpartiet äger andelar. Resterande är privatpersoner.

Hallandsbygdens tidningsförening äger även Laholms Tidning. De första andelsteckningarna gjordes 1941.

Enligt föreningens stadgar får ingen andelsägare sälja eller ge bort sina andelar utan att tillfråga styrelsen. Föreningen har inga vinstkrav.

– Det enda kravet är att tidningen ska gå med plus. Det som oroar oss är hur det blir med presstödet i framtiden. Därför sparar föreningen, för att vi ska kunna klara oss om kraven för att få presstöd ändras, säger Sven Fritzson som är ordförande i tidningsstyrelsen.

För att få presstöd krävs det att en tidning inte har mer än en hushållstäckning på 30 procent i bevakningsområdet.

– Vi ligger på runt 29 procent. Om vi skulle gå över 30 procent skulle vi förlora presstödet, något som skulle vara förödande för oss. Vi får ungefär sju miljoner i presstöd och går med två miljoner i vinst. De fem miljonerna behöver vi för att klara oss.

                                                             ***

Oberoende men inte neutral

Politikerna i Kungsbacka är positiva till att kommunen har en tidning som bevakar vad som händer på orten. Tidningen beskriver sig som politiskt oberoende. Socialdemokraterna anser att den inte är neutral. Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att han är stolt över att Kungsbacka fortfarande har en lokaltidning med en redaktion som sitter på orten.
– Det finns inte så många lokaltidningar kvar. Jag ser det som en fördel. De sköter sitt arbete att granska kommunen på ett bra sätt.
Eva Borg (S), kommunalråd och kommunstyrelsens andra vice ordförande, anser att det är positivt att Norra Halland har ett stort fokus på lokala frågor, nyhetshändelser, sport och det som händer inom kommunalpolitiken.
– Där är det en stor skillnad jämfört med Göteborgs-Posten. Men att Norra Halland ägs av en ekonomisk förening, och inte av en stor mediekoncern med en tydligare politisk agenda styrd av sina ägare, borde göra att tidningen skulle vara mer politisk neutral men det upplever inte jag att Norra Halland är, säger Eva Borg.

 

FAKTA:

Norra Halland grundades 1921. Tidningen kommer ut två dagar i veckan, tisdag och fredag, och har bevakning på nätet, även på kvällar och helger.
Åtta personer jobbar på tidningen, reportrar, redigerare och chefer. Upplagan är 10 100 exemplar. Presstödet är på 6,95 miljoner. En gång i månaden delas tidningen ut gratis till alla hushåll i kommunen, runt 30 000.
Tidningen är politiskt oberoende.
Gratistidningen Kungsbacka Nytt lades ner i mars och Kungsbacka-Posten, som ägs av Ortstidningar i Väst, har minskat sin utgivning till en dag i veckan.

 

Fler avsnitt