Gå direkt till textinnehållet

Norge Hårda presslagar på förslag

TRYCKFRIHET Det norska arbeiderpartiet vill, med stöd av fremskrittspartiet, förbjuda offentliggörande av namn och bilder på misstänkta, häktade och åtalade i brottmål.

TRYCKFRIHET Det norska arbeiderpartiet vill, med stöd av fremskrittspartiet, förbjuda offentliggörande av namn och bilder på misstänkta, häktade och åtalade i brottmål.

Förslaget kommer efter ett uppmärksammat och omdebatterat fall med ett vårdbiträde i Bergen, som misstänktes ha tagit livet av sina patienter. Vårdbiträdet friades, men hade då redan fått schavottera med sitt namn i vissa medier.

När nu de två partierna föreslår hårdare tryckfrihetslagstiftning, finns också risk att förslaget går igenom. Den oheliga alliansen mellan fremskrittspartiet och arbeiderpartiet har tillsammans majoritet i norska stortinget.

Annons Annons

Därmed kan Norge få Västeuropas hårdaste presslagar, något som naturligtvis upprör landets journalister:

– En sådan lag minner om system i länder vi annars inte vill efterlikna, säger Norsk Presseforbunds generalsek-reterare, Per Edgar Kokkvold, till tidningen Aftenposten. Han menar att norsk press redan i dag har en sträng praxis när det gäller namn- och bildpublicering.

Norges största tidning, tabloiden Verdens Gang, skriver i en ledarkommentar att tilltaget inte tar hänsyn till pressens roll som informationsförmedlare, och att ett förbud skulle stå i strid med internationella regler.

Den norska Journalistens chefredaktör, Jan Otto Hauge, är naturligtvis också starkt kritisk till förslaget. Men det är inte helt oväntat, menar han, och pekar på att många tidningar, inte minst VG, banat väg för förslaget genom sina fortsatta övertramp. Och att många påpekat att detta just kan leda till statlig inblandning.

– Men stortinget kan sannolikt inte vara på total kollisionskurs med norsk press och norska medier, skriver han i senaste numret och gissar att förslaget aldrig kommer att genomföras.

Huruvida regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag inför stortinget är också fortfarande oklart. Justitieminister Aud-Inger Aure säger till Aftenposten att hon vill sätta sig in i ärendet ”på ett seriöst och grundligt sätt” innan hon skrider vidare.

Fler avsnitt
Fler videos