Gå direkt till textinnehållet

Nekas avdrag för resor med källor – saknar grundlagsskydd

En journalist i Stockholm nekas att dra av kostnader för utlandsresor och restaurangbesök i samband med intervjuer med skyddade källor. Domstolen anser att källskyddet inte gäller eftersom journalistens publikation saknar grundlagsskydd.

Journalisten har tidigare berättat att Skatteverket samt förvaltningsrätten i Stockholm nekat mannen avdrag eftersom han inte lämnat information om funktionen med hans resesällskap. Tvisten rör resor till Kina, Thailand och Vietnam samt restaurangbesök i Spanien, Frankrike och Sverige.

Mannen hade deklarerat avdrag om drygt 100 000 kronor för resorna och 35 000 kronor för restaurangbesöken. Skatteverket har begärt att få detaljer kring kostnaderna för resesällskapet och middagssällskapet, något mannen vägrat lämna ut till myndigheten med hänvisning till att personerna är skyddade källor.

Mannen valde att överklaga förvaltningsrättsdomen till kammarrätten i Stockholm som nu avslagit.

Kammarrätten konstaterar att journalistens nätpublikation inte är ett traditionellt massmedieföretag samt att publikationen saknar utgivningsbevis och därmed inte omfattas av grundlagsskydd, ”varför något anonymitetsskydd inte torde föreligga för den som lämnat uppgifter för publicering där”, skriver kammarrätten. Därmed skulle mannen kunnat lämna de detaljer kring rese- och middagssällskapet som Skatteverket efterfrågat, enligt rätten.

Fler avsnitt
Fler videos