Gå direkt till textinnehållet

Myndighetstidnings e-postlogg är allmän handling

Havs- och vattenmyndigheten måste lämna ut förteckningen över inkommande e-post, trots att uppgifter i den omfattas av grundlagsskydd. Det slår Högsta förvaltningdomstolen fast.

Journalisten har flera gånger berättat om det ärende som berörs av Högsta förvaltningsdomstolens dom i går: I augusti 2016 röjdes en anonym källa till myndighetstidningen Hav & Vatten när en person begärde och fick ut mejlloggen till tidningen som allmän handling. Av loggen framgick vem som hade lämnat ett tips till redaktionen, liksom vad tipset rörde.

Tidningen ägs av myndigheten Havs- och Vattenmyndigheten, och mejl som skickas till redaktionen går via myndighetens server.

Justitiekanslern har tidigare haft ärendet på sitt bord men valde att lägga ned förundersökningen gällande brott mot tystnadsplikten. JK konstaterade att det finns en konflikt mellan bestämmelserna om rätten till anonymitet och reglerna om handlingsoffentlighet, och att det är oklart vilka regler som ska ges företräde.

Annons Annons

Kammarrätten har i en tidigare dom gått på Havs- och vattenmyndighetens linje och ansett att inkommande e-post inte är att anse som en allmän handling. Men nu avgör högsta instans alltså annorlunda.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver i sin dom att eftersom det inte finns någon bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som tar sikte på den aktuella situationen – krocken mellan två lagar – så ska e-postförteckningen lämnas ut.

Fler videos
Fler avsnitt