Gå direkt till textinnehållet

Morgonträning, medie­mammor och linsgryta

Så här ser vardagen ut för Karin Sörbring, 44, reporter på Expressens medicin- och hälsaredaktion. På Expressen sedan 1998.

Min arbetsdag börjar: 09.00. Innan dess har jag kört ett första träningspass, lyssnat på ”P1-morgon”, läst tidningarna, sett morgon-tv, skrollat sociala medier.

… och slutar: 17.00. Men intervjupersoner återkopplar ofta senare än så och jag har under mina år som journalist lagt massor av fritid på research. Uppskattar att kunna flexa med arbetstiderna.

På mitt skrivbord: Pappersutskrifter och anteckningsblock. Jag lär mig bäst när jag läser pappersutskrifter/fysiska böcker och gör understrykningar och anteckningar. Fick då jag intervjuade ”Hjärnstark”-Anders Hansen veta att det faktiskt finns vetenskapligt stöd för att det fungerar bättre än att läsa på skärm.

Annons Annons

Så ofta läser jag jobbmejl på ledig tid: Har alltid koll på mobilen. Det är superviktigt att kunna återkoppla snabbt om någon intervjuperson eller läsare har synpunkter på publiceringar eller om en kollega undrar något. Vi tipsar varand­ra om saker i Slack oavsett om vi är i tjänst eller ej.

Kulturyttringar jag inte klarar mig utan: Ökenmässan i Högalid/Ersta. Längtar efter att gå på Dramaten igen!

Förebilder: Anna Wahlgren gör fantastiska personporträtt för bland andra Icakuriren och Psykologtidningen. Min vän Anna Bodin på DN Lördag är en av de personer som skriver bäst i Sverige.

Bonuskollega: Är med i en Facebookgrupp med i huvudsak mediemammor som betytt extra mycket som bollplank under pandemin.

En riktigt dålig jobbdag: Möts man av massivt hat i mejlkorgen och i sociala medier, inte minst vid rapportering om pandemihanteringsfrågor, klimat eller migration.

Vår kaffekultur: Vi har inga fikastunder där vi sitter ner men många intressanta och korta konversationer vid kaffeautomaterna. Närmast har jag kommit de kollegor som – före pandemin – tränar nere på gymmet Oasen. Under de minuter som det tar att byta om inför och duscha efter de så gott som dagliga lunchpassen skippar vi kallpratet och går direkt på kärnfrågorna i livet och vi hjälps även åt professionellt.

Arbetsmiljöproblem jag haft: Stalkning. Överordnad som ifrågasatt varför jag ville hämta tidigt på förskola/skola.

Det bästa tips jag fått: ”På jobbet är du utbytbar. Det är du inte hemma”, sade min mamma sjukhuskuratorn. Under de sex år som jag gjorde de stora personintervjuerna i Expressen uttryckte också många intervjupersoner att de i efterhand ångrade att de varit för lite med sina ungar. Jag har prioriterat mina barn stenhårt.

En ledig söndag: Lagar linsgryta till veckans matlådor, lyssnar på min sambos predikan och kör instruktörslett crossfitpass. När det inte är pandemi bjuder vi gärna hem familj och vänner på middag eller brunch.

Fler avsnitt
Fler videos